Cum cugeta sasul

Cum cugeta sasul

de Petre Ispirescu


Hant, nume ce va sa zica Ion, era un sasaloi voinic si muncitor cat nu se poate spune. El se pomenise in curtea unui boier mare de-ai lor, caruia pe limba neamtului ii zice baron. Mosu-sau, tata-sau imbatranise slujind la curtea acestui baron. El insusi, dupa ce se mari, ajunse a fi randasul curtii. Boierul il lauda la toti prietenii lui ca Hant este o sluga harnica si de treaba. Pentru aceasta toti cu totul il luau in nume de bine.

intr-o zi, Hant ramanand acasa sa pazeasca curtea, fiindca boierul cu ai sai se dusese la plimbare, iata ca vine popa al lor, ia asa numai sa vada ce mai face boierul.

- Ce face boierul, Hant?

- Ce sa faca, cinstite parinte, iaca s-a dus la plimbare.

- Asa! dar tu, Hant, cum te mai lauzi? Cum o duci cu curtea boierului?

- Cum s-o duc, domnule parinte?! Iaca, muncesc cat e ziulica de mare si pare ca treaba izvoraste din pamant: nu se mai sfarseste. Grea viata mai ducem si noi astia, muncitorii, pe lumea asta alba! Dar de! ce sa zici? pesemne ca asa a oranduit Dumnezeu pe sarac ca sa fie.

- Lasa, Hant, nu te intrista, ca are Dumnezeu grija de tot omul. Ai muncit pe lumea asta? pe cealalta ai sa te odihnesti.

- Asa o fi, taica parinte, dar mie mi se pare ca si acolo greul tot noi, saracii, avem sa-l ducem! Iaca de-o pilda cand ti-o fi si tie lumea mai draga, sa te odihnesti oleaca, te-i pomeni cu Dumnezeu ca-ti zice:

"Hant! ia du-te de ia a luna si-o atarna pe cer ca sa lumineze oamenilor", si tu trebuie sa te scoli si sa asculti porunca. Ori i-o veni pofta sa-ti zica: "Hant, ia sa mai iei ale stele sa le mai stergi nitel, sa le mai freci ca sa straluceasca mai bine", si-atunci, poti sa nu faci, cat de ostenit ai fi? Sau, cine mai stie? Poate sa-ti zica: "Hant, ia ciurul si mai cerne nitica ploaie oamenilor", ori: "Ia lopata si mai imprastie nitel a zapada, ca sa ninga pe pamant"; poate-se cineva impotrivi la toate poruncile astea?

Popa tacu, rase pe sub mustata, cum se zice, si pleca la treaba lui.

Pasamite Hant, stiind rugaciunea Domnului, unde zice: "cum in cer si pe pamant", el cu mintea lui a socotit ca tot una este daca ar intoarce vorba si ar zice: "precum este pe pamant asa va fi si in cer" si fiindca el nu stia pe pamant a face altceva decat a ciurui orzul cailor, a rani curtea, a duce felinarul seara la grajd si a curata almmurile de la hamuri, tot cam astfel de treaba credea el ca are sa faca si in rai.

Publicata in 1883




Cum cugeta sasul


Aceasta pagina a fost accesata de 1986 ori.
{literal} {/literal}