Bobarnacul neamtului

Bobarnacul neamtului

de Petre Ispirescu


Un roman si un neamt se pun la vorba. Romanul cu infatisarea lui sincera si cu grai glumet; neamtul cu figura serioasa, cu aerul sau de a sti tot. Erau cunoscuti vechi.

Si, povestea aluia, vorba, vorba aduce; din una din alta, se intinsera si ajunsera la dialogul urmator:

- stii dumneata, zise neamtul, de ce perii de pe cap albesc mai-nainte decit cei din barba?

- De, stiu si eu? raspunse romanul. Daca stii dumneata, spune-mi si mie.

- O halba de bere vei avea, daca vei putea sa-mi spui.

- Iaca ce crez eu in privinta aceasta, daca ma apuci sa-ti spui, zise romanul: omul cind se naste, are peri pe cap; prin urmare acestia sunt cu optsprezece pina la douazeci de ani mai batrini decit cei din barba; parul pe barba cam pe la acest timp se arata si atunci abia ca niste tulei. Nu este asa, neamtule?

-Ba asa, romane. Acum spune-mi daca poti, pentru ce la unii oameni albesc perii din barba inaintea celor de pe cap?

- Asta spune-o d-ta, zise romanul neamtului, si vei avea o litra de vin vechi de Dragasani.

- Nu stiu ce sa-ti spui, raspunse neamtul.

- Nici eu nu stiu; dara stai, iata ce crez eu si pentru aceasta, adaoga romanul: perii din barba se albesc inaintea celor de pe cap numai la acei oameni, cari in toata viata lor traiesc in conditie de soldati. Ei, fiind siliti a purta capul tot acoperit, incit si cind saluta nu-si iau caciula de pe cap, barba lor indura toate maltratarile timpului si o suma de neajunsuri. O alta seama de barbati, carora le albeste parul din barba inaintea celui de pe cap, sunt aceia pe cari ii cirmuiesc nevestele lor. Punga casei este pe miinile femeilor. Ele le iau socoteala pina-ntr-o para de ceea ce cistiga cu munca lor. Ei n-au alta vointa decit a muierilor lor; cum le cinta ele asa joc ei. Pe acesti barbati mai adesea ii imbrobodesc femeile lor. Nu este asa, neamtule?

- Ba cam asa, raspunse neamtul, oftind.

- Stai acum sa-ti dau un bobirnac, zise romanul neamtului, si beati berea; eu insa imi voi bea vinisorul meu de Dragasani, ca sa nu mai stric orzul pe giste.


(1879)





Bobarnacul neamtului


Aceasta pagina a fost accesata de 1971 ori.
{literal} {/literal}