Scrisoare G.Dem. Teodorescu catre Petre Ispirescu (27 mai 1876)

Scrisoare G.Dem. Teodorescu catre Petre Ispirescu (27 mai 1876)

de Petre Ispirescu


Paris 15/27 mai. 1876.

(Place de Pantheon 9)

Amice dle Ispirescu,

Epistola dtale din 2/14 mai am primit-o la 6/18, insa tocmai azi ma-ndeletnicesc a-ti raspunde. Cum vezi, eu intirziez, iar nu posta, caci ea le aduce regulat, insa nu in mai putin de 4 zile. Ceea ce-mi spui despre basme, ma bucura si ma-ntristeaza. Ma bucura stirea ca prepari o a treia brosura, ca nu-ncetezi d-a le culege si publica, pe cit poti si te ajuta mijloacele; insa ma-ntristeaza procederea dlui Fundescu d-a ti-le reproduce ca ale sale. Despre caracterul dlui Fundescu imi am opinia formata. Eu in vorba cu d-lui nu intru nici in aceasta privinta. Dar, cu ocazia venirii mele, am sa-mi spui cuvintul meu in privinta basmelor si diferitelor carti de basme. Sa nu crezi ca voi trece cu vederea acele schimonosiri poreclite basme si publicate, de specula, de T. Mihaescu tipograful, curate batjocuriri ale acestor sarmane legende.

Basmele ce am eu desigur ca nu le voi publica asa cum ai crezut. Fiindca-mi voi alege ca specialitate mitologia comparata, ma voi sili a le-nsoti de studie pe cit m-or ajuta cunostintele mele, studie care se vor intinde s-asupra altor basme decit ale mele. Deci, cum vezi, lucreaza si spera sa facem ceva cind m-oi intoarce.

imi spui ca-n editia de curind a lui Fundescu sunt comentarii "facute de cei competinti in aceastaā€¯. As dori foarte sa citesc si eu acele comentarii. De aceea voi ruga pe amicul Stoenescu sa mi-o trimita, sa vedem ce e si de cine.

Despre literele sanscrite ti-am scris la 29 aprilie/11 mai. Nu sunt si pace. imi pare rau ca nu te-am putut servi, dar n-a stat in putinta mea ca s-o fac.

Ma grabesc a-ti vorbi acum despre fabula Pitigoiul si scatiul, insa cu sinceritatea la care faci apel, desi sunt si-acolo amici la care puteai sa ceri aceeasi opiniune. N-ai aratat-o dlui Hasdeu? Ce ti-a zis?

Ei bine, mai intii te-ndemn sa n-o publici pina nu vei preface-o in bine, caci are si bune, dar mai multe rele. Partile unde se depinge, cu simplitate si gratie, natura si obiceiurile celor 2 paseri e de minune, cum sunt aceste versuri:

Cinci Opinci intr-un picior si tot sta calciiul gol (iar nu: si calciiul tot e gol, caci nu e asa proverbul popular). Sau: s-acolea mi se punea Linga dinsul p-o srnicea. insa aceste frumuseti ti-a luat ochii si n-ai putut vede celelalte cusururi. Mai intii, ca plan, fabula e foarte lunga; multe versuri de prisos; descriptiuni care vatama, pe cind natura fabulei e d-a fi simpla si scurta; un vers de prisos strica totul.

Ca epitete poetice iata citeva erori: de ce vrei cu orice pret sa faci pe scatiu sbanghiu? Nu e asa ca numai fiindca rimeaza? incolo sbanghiu e cuvint trivial, incompatibil cu gingasia fabulei. smecher, d-asemenea. Disperat cuvint nou nu sade la locul lui intre celelalte cuvinte neaose populare. Dar dilectam? L-ai luat de la raposatul Eliade! Rau de tot! De la sfoara-n tara pina la Mosi pe grosi, cele 10 versuri sunt adevarate mosi pe grosi, care se pot reduce la 2-3. Dar morala fabulei care e? De ce faci din scatiu un tradator? Oare crezi ca lui ii placea sclavia? Peste putinta. Aici omul e de vina, pasararul, iar nu scatiul (si ce scatiu? sbanghiu!). Sa nu-mi citezi fabula cu Ciinele si lupul, acolo ciinele e parasit, lingau, nu poate trai decit sclav, pe cind paseri sclave din fire nu cred sa-mi poti cita vruna. Greseli de versificare sunt pe ici colo destule. Acolea nu rimeaza decit printr-un fel de licenta cu punea, caci accentul natural nu cade pe ultima silaba din natura la amindoua. Hiaturi destule. Nu pot sa ma intind mult, dar din cele ce preced poti apretia. Din 64 versuri s-ar putea totul reduce la 25. in fine cugeta la natura pitigoiului. El nu e pasere de cintat ca scatiul; daca s-o sugrumat, nu e iubirea de libertate care-l decide la aceasta, ci firea, instinctul natural. Iata opinia mea, sincera si dezinteresata. Stringindu-ti mina cu afectiune, te rog sa fii sigur de amicia lui.


G.Dem. Teodorescu





Scrisoare G.Dem. Teodorescu catre Petre Ispirescu (27 mai 1876)


Aceasta pagina a fost accesata de 1837 ori.
{literal} {/literal}