Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (septembrie 1879)

Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (septembrie 1879)

de Petre Ispirescu


Bucuresti, 11/23 septembrie, 1879.

Iubitul meu, domnule Iarnik, in scrisorile ce am priimit de la d-voastra, nici d-ta, nici Constantin, nu mentionati nimic de scrisorile ce v-am trimis la Viena si in Boemia.

Astazi raspunz scrisorii d-tale de la 1/13 septembrie. imi pare bine ca v-ati intors sanatosi in Viena si ca ati inceput cursul; dara mai mult imi pare bine ca ai izbutit sa urmeze Constantin in scoala la d-ta. iti multumesc din inima pentru staruinta ce ai depus intru aceasta.

in privinta cartilor d-tale, precum am scris lui Constantin, si trebuie sa-ti fi comunicat si d-tale, le-am trimis la 8/20 la gara. Asculta ce mi s-a intimplat: simbata la 8 a fost zi de sarbatoare. Eu, nestiind ca in zile de sarbatori nu priimeste la gara lucruri de transportat, am rugat pe d. Paliza, sa se duca cu lazile sa le depuie, si sa plateasca transportul. El s-a dus.

insa, ce sa vezi d-ta? Nu numai ca n-a voit sa i le priimeasca spre transportare, dara nu l-a ingaduit nici macar sa le lase acolo pina luni. A fost nevoit bietul Paliza sa le lase la o pravalie din preajma garei, platind chirie 1 leu nou, decit sa le aduca inapoi, si apoi iara sa le duca, ceea ce ar fi costat mai mult.

si astfel tocmai luni, adica ieri, s-a dus inca o data de le-a predat.

Mai la vale, iti voi insemna si cit a costat.

Acum trebuie sa stii ca lada fiind incapatoare, am priimit sa se trimita si d-lui Teclu niste carti ale Academiei, in patru pachete, pentru care te rog sa nu te superi.

in lada cea mare am mai introdus, pentru Constantin, o cutie cu rahat, nitele icre negre si citeva gutui. Cind te vei prezenta sa scoti lazile de la vama, te rog sa declari aceasta si de va fi ceva de plata, fa-o in socoteala mea.

N-am inteles ce ai voit sa zici prin fraza urmatoare: "Pina a nu expedia lada cu carti, uita-te, te rog, daca n-ai poate ceva la d-ta, de ce poti sa dispui, si sa-l adaogi la alelalte. Se intelege ca le vei trimite ca marfa cu viteza cea mica."

Daca este vorba de bani, apoi iata ca-ti trimit pe linga aceasta, desi sunt foarte strimtorat, suma de 30 fiorini; si te rog sa insemnezi ce cheltuiala vei face cu Constantin, ca sa-ti platesc. Daca vezi ca este frig, binevoieste a-i cumpara o pareche de pantaloni de iarna. Nu cred ca este de trebuinta a-ti recomanda sa nu fie scumpi, ci sa ne intindem dupa cit ne ajunge patura.

Nu te supara, ma rog, daca te intreb, care Columna sa trimit d-lui Cihac, cea pe 1876, sau cea pe 1877, caci am uitat.

Cind scriam aceasta epistola, am priimit inca una de la Constantin. Spune-mi, rogu-te, am (sic!) mai luat vrun baiat? si cum se ingaduie Constantin cu dinsul.

Din partea femeii mele si alor mei, priimiti, d-ta si d-na Iarnik salutari cordiale.

Saruta-ti copilasii in locul nostru; iara lui Constantin spune-i, te rog, ca-i trimit binecuvintarile mele parintesti si ca doresc foarte sa se sileasca la invatatura, caci pentru dinsul va fi bine.

iti string mina cu dragoste si sa auzim de bine P. Ispirescu

P.S. Constantin a inceput a rupe nemteste?

Comptul pentru transportul lazilor la Viena. franci cent.

4,00 costul ladei. N-am gasit mai mica. 1,50 dati carutasului ce a dus lazile la gara. 1,00 chiria pe doua zile. 0,50 transportul lor din nou la gara. 17,30 plata pentru expeditie la Viena. 1,50 trei declaratii vamale. 2,00 patru plumburi puse pe lazi de la vama. 1,65 Fracht brief.






Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (septembrie 1879)


Aceasta pagina a fost accesata de 1774 ori.
{literal} {/literal}