Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (octombrie 1879)

Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (octombrie 1879)

de Petre Ispirescu


Bucuresti, 4/16 octombrie, 1879.

Iubitul meu, domnule Iarnik,

in privinta lui Constantin am aprobat tot ce mi-ai scris la 1 si la 9 octombrie st.n., daca nu se poate altfel. si nici nu staruiesc sa-l punem la niste studii ce sunt preste puterile lui.

Sper sa vad zilele astea pe d. Cionca si sa-i comunic multumirile d-tale pentru gramatica ce ti-a trimis.

Dictionarul germano-roman, de Barit, socotesc ca l-ai si priimit. D-lui Cihac i-am trimis Columna.

in privinta lazilor cu carti:

ti-am spus ca am trimis pe d. Palita cu dinsele la gara, ca sa plateasca drumul pina la Viena. Dupa recipisa cailor ferate, pe care v-o alatur aci, eu si azi crez ca drumul a fost platit pina la Viena. Suma ce am raspuns cailor ferate este aceea pe care ti-am insemnat-o in scrisoare, dupa cum te vei incredinta din recipisa ce-ti spusei mai sus ca ti-o alatur. Daca eroare ar fi aci intru ceva, acea eroare nu poate veni de la mine; caci eu atitia bani am dat cit ti-am si scris. De aceea, iti trimit chitanta sau recipisa in original, sa te servesti cu dinsa unde trebuinta va cere, daca eroarea ar proveni din partea Directiei cailor ferate romane.

Nu mi-ai spus daca ai intimpinat vro dificultate pentru lucrurile de mincare pentru Constantin, ce continea lada cea mare.

Povestile unchiasului sfatos m-am hotarit sa le dau la lumina, fara prefata d-lui Odobescu.

Dupa ce d-sa, cum stii si d-ta, a fost ocupat cu lucrarile Academiei din sesiunea trecuta apoi acum in cele din urma a fost greu bolnav. Numai de citeva zile s-a dat jos din pat si cugeta a merge sa petreaca iarna in strainatate. Astea toate l-a oprit de a-si implini fagaduiala. si de n-ar fi fost asta fagaduiala si indemnul d-sale de a o tipari, nici n-as fi avut curagiul sa ma expui publicului. Acum, dupa ce sunt tiparite cea mai mare parte din aceste povesti, dupa ce taragaiesc de o jumatate de an ca sa am o prefata, am obosit asteptind, si m-am hotarit ca de indata ce voi gasi nitel timp vreunui lucrator, sa dau sa le termine de tiparit, si sa le scot la lumina, intimpla-se ce s-o intimpla. Nu sper ca va fi bine priimita de public, fiindca oamenii se uita la nume, si numele meu n-are nici o vaza. Dara, cum zisei, fiind in cea mai mare parte tiparita, nu pot a o lasa sa putrezeasca, fara a iesi la lumina.

Noi ne aflam bine, si cu totii va dorim, dumitale si familiei intregi a dumitale, sanatate desavirsita.

Sa auzim de bine, P. Ispirescu




Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (octombrie 1879)


Aceasta pagina a fost accesata de 1701 ori.
{literal} {/literal}