Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (6 septembrie 1880)

Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (6 septembrie 1880)

de Petre Ispirescu


Bucuresti, 6 septembrie, 1880.

Iubitul meu, domnule Iarnik, ii pare rau din inima de cele ce ti s-au intimplat cu sluga de la scoala si cu neajungerea din timpul vacantelor. si eu, iubitul meu domn, nu stau mai bine; dupa ce am avut mai multe cheltuieli extraordinare in timpul verei, acum suntem asupra timpului cind trebuie sa platim chiria casei, care se face cu o luna inainte de sfintul Dimitrie si sa platesc toata deodata pe jumatatea de an viitoare. Cu toate astea ma voi sili sa fac totul ce voi putea, si cit de curind sa-ti trimit suma de care zici ca ai trebuinta.

Daca d-ta crezi ca este neaparat sa punem lui Constantin un meditator, si ca altfel nu se poate, te rog sa angajezi pe cineva cu remuneratia de 7 florini pe luna. Trebuie sa-ti marturisesc insa, - aceasta, fie zisa numai intre noi, - ca de as fi stiut ca Constantin are sa fie asa de anevoios la invatatura, l-as fi tinut mai bine acasa.

Dupa cum ti-am spus in scrisoarea precedenta, am fost al doilea la d. Maiorescu, cu scrisoarea d-tale si cu listele de autori ce mi-ai trimis. Iata rezultatul: d. Maiorescu si-a manifestat mirarea pentru atita pierdere de timp, de am copiat atita multa materie ce ti-am trimis. D-sa nu e de parere ca o crestomatie sa contiesi bun si rau. D-sa este convins ca o carte de felul acesta sa fie putin voluminoasa, sa cuprinza cite ceva bun numai de la autori insemnati. Nu e de folos o carte mare, numai ca sa fie mare, cum de exemplu este Lepturr rul d-lui Pumnu.

D-sa nu e de parere sa se publice din manuscriptul ce ti-am trimis mai multe bucati; dar mai cu seama:

1. Din Eliade, Cint‘ul VIII, Infernul lui Dante; 2. Din paremiile lui Dosofteiu; 3. Din Psaltirea lui Pralea; 4. Din Cavalerul Stamate; 5. Din Paris Momuleanu.

Din lista d-tale nr. 1, ce mi-ai trimis, d-sa. a sters pe: Cirlova; Carp; Densusianu.

Din lista. nr. 2, a oprit numai pe: Alexandria; Arghir; Esop; Asachi; Balcescu; Bodnarescu; Gonachi; Creteanu George; Ghica Ion; Hasdeu; Muresianu; serbanescu; Sihleanu; sincai; Ureche.

Iara lista nr. 3, a sters-o cu desavirsire.

De rindul acesta eu iti trimit mostre de limba din:

1. Eminescu (poezii);

2. Din sincai;

3. Din Gatavasieru (1742);

4. Din Psaltirea lui Coresi.

5. Din Petru Maior.

Altceva acum. D. dr. Gaster este in Bucuresti. A venit sa ma vaza. Aflu, dupa cum a spus unora, ca este concurent la catedra din Bucovina, unde are sa se intilneasca cu d-ta, carele ai sa vii iarasi ca concurent. Mai aflu ca, dupa cum a spus el la altii, pe cit va fi in Bucuresti, are sa se ocupe cu o Crestomatie a limbei romanesti, tot pentru germani, adeca de o lucrare identica cu a noastra pentru care zice ca a si adunat material. Eu nu i-am spus nimic de lucrarea noastra. Ce zici d-ta? sa mai mergem inainte, ori ba? Astept raspunsul d-tale, pina atunci eu voi copia din letopisete.

Scrie si d-ta d-lui Maiorescu in privinta lucrarii noastre si roaga-l sa ne ajute cu sfaturile d-sale.

Crezi ca e bine sa spui d-lui Gaster ca lucram la o crestomatie si cit suntem de inaintati?

D. Hasdeu s-a intors in tara, dupa ce a cutreierat mai toata Europa. El este bine cu d. Gaster, carele atita l-a ajutat in polemica cu d. Cihac. Poate ca-l va ajuta intru ceva sa izbuteasca in intreprinderea sa. D. Hasdeu este membru in Consiliul instructiunei publice. Eu de la dinsul nu pot astepta nimic.

Socoteste-te cum este mai bine si scrie-mi ce trebuie sa fac.

D. Tocilescu a fost bolnav de basica udului. Acum ii este mai bine. Lucrarea sa, Dacia inainte de Romani, a inaintat si socotesc ca pe luna viitoare sa se termine. A intimpinat si dinsul o multime de persecutii din partea unui domn, caruia ii fusese amic devotat.

Ma grabesc ca sa dau la posta inca azi scrisoarea mea.

Eu si ai nostri va salutam calduros pe d-ta si pe intreaga d-tale familie.

Lui Constantin, ii voi scrie zilele astea.

Sa auzim de bine.




Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (6 septembrie 1880)


Aceasta pagina a fost accesata de 1503 ori.
{literal} {/literal}