Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (30 septembrie 1882)

Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (30 septembrie 1882)

de Petre Ispirescu


Bucuresti, 30 septembrie , 1882.

Iubitul meu, domnule Iarnik, Vaz si eu ca scrisorile dintre noi s-au cam rarit, si as dori sa nu se rareasca si mai mult. Dara daca pentru aceasta, as sti ca te indoiesti de iubirea mea de mai-nainte, m-as mihni pina in adincul sufletului. Sa ma crezi, iubite domnule Iarnik, ca eu sunt neschimbat.

stirea ce-mi dai ca ti-ai ajuns scopul, numindu-te profesor la Universitatea din Praga, m-a umplut de bucurie. Te felicit, si-ti urez prosperitate si fericire.

Asupra datoriei de 600 franci, sa nu socotesti d-ta ca eu nu ma gindesc cum as face sa scap mai curind de dinsa. Tocmai pentru aceea am si priimit cu multa multumire propunerea d-tale de a aduna material trebuincios la Chrestomatia ce pusesesi de gind sa faci, si stii cu cita tragere de inima am lucrat. Daca nu s-a realizat aparitia cartii, nu sunt eu de vina. Eu am lucrat aproape un an de zile, noptile; si toata munca mea a ramas balta; ba inca ea nici nu se afla, barim, in miinile mele.

As voi bucuros sa-ti indeplinesc cererea; dara in momentul de fata imi este peste putinta, si iata de ce:

Toata lumea stie ca in iunie, iulie si august, tipografiile n-au de lucru. Mie insa in anul acesta mi-a mers si mai rau; caci si Academia a tinut vacanta si lucrul a incetat cu totul. Eu insa a trebuit sa tiu pe toti lucratorii si sa le platesc leafa pe deplin. N-am putut sa concediez pe nici unul, de teama sa nu-i pot reangaja cind voi avea trebuinta, caci la noi nu sunt lucratori de tipografie cu prisos, ca in alte tari.

Apoi stii ca la noi chiriile se platesc pe jumatate de an inainte, cu o luna de implinirea termenului, si iata ca la 26 septembrie trebuie sa platesc chiria tipografiei, care e de 1700 franci, pe timpul de la 26 octombrie pina la 23 aprilie 1883, si nu stiu cum sa fac sa-i adun si pe acestia de pe la cei ce au sa-mi dea pe lucru facut. in timpul de fata si chiar adunarea datoriilor se face cu greu.

De aceea, te rog sa ma ierti ca nu pot sa te satisfac acum intru nimic, si sa nute superi pe mine pentru ca n-am putut sa-ti fac voia.

Cu afacerea tipografiei, iata cum merg lucrurile: D-ta stii ca mai aveam sa desfac inca un tovaras. invoiala ce am facut cu dinsul este ca sa-i dau pe fiecare luna, in curs de trei ani, cite 250-350 franci.

Un an a trecut si m-am tinut de cuvint tiris, grapis, cum am putut. Mai am doi ani, si nadajduiesc sa ma tiu de vorba si sa scap de datorie. Atunci, daca va vrea Dumnezeu, voi putea rasufla si eu mai in voie. Pina atunci, cu strimtoreli, cu chinuieli, trebuie s-o duc.

Ma intrebi despre ai mei. Multumita Domnului ca suntem sanatosi. Fata, fiind numita profesoara intr-un oras de judet am izbutit sa o transfer acum in Bucuresti. Nadajduiesc de aci inainte sa se foloseasca si ea de rodul muncii sale, ceea ce n-a putut face pina acum. Pe Constantin am hotarit sa-l dau la tipografia d-lui Göbl, ca sa invete a conduce presele. Ceilalti copii sunt, unii la scoala, altii inca acasa. Despre greutati, ce sa-ti mai spui? D-ta, care ai trei sau patru, stii sa pretuiesti celui ce are sase, si pe d-asupra o soacra etc.

Noi toti ne inchinam cu respect si dragoste d-nei Iarnik si ii dorim ceas bun si usurare norocita.

Stringindu-ti mina cu iubire frateasca, te salutam romaneste cu sa auzim de bine, P. Ispirescu




Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (30 septembrie 1882)


Aceasta pagina a fost accesata de 1686 ori.
{literal} {/literal}