Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (28 decembrie 1883)

Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (28 decembrie 1883)

de Petre Ispirescu


Bucuresti, 28 decembrie 1883

Iubitul meu, domnule Iarnik,

Vei fi suparat pe mine foc, ca nu ti-am scris de mult. Multumita sarbatorilor ca m-au tinut doua zile in casa si asa m-am inlesnit sa-mi platesc citeva datorii vechi, raspunzind celor ce-mi scrisisera, mai cu seama ca unele se atingeau de afaceri. in primul rind, ai fost d-ta.

iti multumesc cu recunostinta pentru binevoitoarea dorinta de a ma avea de vara oaspele d-tale. Nu pot promite nimic inca. Dara daca mijloacele imi vor permite, as voi sa ies la munte, sa ma recreiez nitel in iulie. si daca voi putea, voi profita de invitarea d-tale.

Ma bucur ca in sfirsit mi s-a infatisat prilegiul sa-ti pot plati cei 600 de lei ce-ti sunt dator. Desi vorbisem, pare-mi-se, sa-ti tiparesc o carte de-ale d-tale; fie insa si carte straina, numai sa stiu ca nu mai sunt dator. Dara pentru asta nu s-ar fi cuvenit oare sa ma fi intrebat intii pe mine, ca sa nu ma gasesc surprins in fata unui om ce-mi vorbeste de niste afaceri pe cari le stiam numai noi doi, si apoi sa vorbesti cu cineva care are ceva de tiparit? Nu e vorba, ai sa iei, este dreptul d-tale, si sunt veselca voi putea scapa de datorie, tiparind cartea d-lui Slavici.

in privinta Poeziilor populare, este adevarat ca mi-ai scris sa-ti trimit citeva exemplare din fiecare coala, cum se va tipari; dara, cum trebuie sa stii, tipografia nu poate trimite nimanui nici o foaie din cartile ce tipareste Academia, fara prealabila ei ingaduinta.

Ca sa pot dobindi autorizatia, am prezentat d-lui secretargeneral cererea d-lui Birseanu, facuta d-lui Sion, in acelasi inteles ca si cererea d-tale catre mine. D-l secretar a supus cazul delegatiunei, intr-o sedinta saptaminala si acordindu-vi-se exemplarele ce aveti sa priimiti, pe de o parte vi s-a dat in cunostinta hotarirea sa, iara pe de alta m-a autorizat sa va trimit si d-voastra, ceea ce am si facut. O data cu aceasta, veti priimi si restul pina la 10 exemplare in foi.

Greselile ce ziceti ca ati gasit, eu crez ca vor fi numai la coala 1; caci la celelalte, in urma recomandatiei d-tale, am mai facut si eu o revizie dupa corectura d-lui Sion.

Va alatur neinsemnata mea mutra; si daca nu v-am trimis-o mai dinainte, adeca de cind mi-ai cerut-o, cauza fu ca n-aveam. Acum in cele din urma am pozat si eu.

imi pare bine ca d-ta si familia va aflati in deplina sanatate. Palita si femeia lui, multumindu-va de cercetare, va trimit inchinaciuni cordiale.

Femeia mea, ca si copiii, va doresc toate bunurile pamintesti.

Eu va urez tot ce poate ura o inima sincera prietenului sau.

Sanatate si voie buna.
P. Ispirescu





Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (28 decembrie 1883)


Aceasta pagina a fost accesata de 1657 ori.
{literal} {/literal}