Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (26 iunie 1882)

Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (26 iunie 1882)

de Petre Ispirescu


Bucuresti, 14/26 iunie, 1882.

Iubitul meu, domnule Iarnik, Am cam zabovit sa raspund la epistola d-tale de la 1 iunie st.n. Te rog sa nu crezi ca din neglijenta am facut aceasta. Am tiparit cartea, domnule Iarnik, dupa indemnul d-lui Alecsandri, carele mi-a. fagaduit ca va starui sa fie premiata de Academie si am intrat in cheltuieli peste puterea mea. Academia n-a gasit-o destul de interesanta pentru a fi premiata. Stau cu cartile, caci nu se vind. Acum, m-am incredintat si eu ca produsele mele sunt niste fleacuri si-ti promit ca nu voi mai tipari nimic. Cele citeva vorbe binevoitoare ce-mi trimit citiva oameni de litere, acum vaz ca sunt numai niste complimente, fiindca neinsemnatele mele adunari de Basme, n-au nici o insemnatate. Dovada despre aceasta am ca m-am adresat la Ministerul cultelor si pe la mai multe primarii din tara ca sa-mi cumpere citeva carti spre impartire ca premii la copii acum de examene si nicairi nu mi s-a cerut nici un exemplar macar.

Nu stiu cum sa fac sa-mi scot macar banii ce am cheltuit cu tiparul, caci de vrun folos pentru osteneala de douazeci de ani de cind tot adun la Basme, nici ca ma gindesc.

N-am tras in judecata, domnule Iarnik, pe un roman de-ai nostri care mi-a luat din Basmele publicate de mine si le-a tiparit pe linga ale lui, dara incamite pe d-ta, care iti dai osteneala a le traduce in limba d-tale. Ai voie, domnul meu, daca poftesti, sa le traduci macar si toate.

Pe d. Slavici nu l-am vazut de mult. Pe la d. Maiorescu, asemenea n-am fost in iarna trecuta; am fost foarte ocupat. si nici ca stiu unde sade d. Slavici acum, voi cerceta insa si-i voi scrie, aratindu-i dorinta d-tale, apoi rezultatul ti-l voi comunica.

Am cumparat cartea ce ai cerut si astazi ti-o si expediez prin posta. Ea costa 4 lei noi.

in locul d-lui Bianu, la Academie, astazi este d. Densusianu. La el te poti adresa, daca ai ceva.

As dori ca scrisoarea mea sa te gaseasca in placuta pozitie de a sti cum ti s-a gatit viitorul cu catedra din Praga. O noutate in privinta implinirei dorintelor d-tale m-ar bucura foarte mult.

in ceea ce priveste Christomatia, eu aflu de aici ca d. Gaster a terminat pe a sa. Ca editor al cartii d-sale este d. Brockhaus si ca Ministerul cultelor s-a abonat, mi se pare la o suta ori doua sute de exemplare.

Acest domn a lucrat, n-a stat cu miinile in sin ca noi, si a sa lucrare are sa vaza lumina zilei inainte de ce a noastra se va pune la tipar.

D-lui Tocilescu, scrisu-i-ai ceva? La d-sa ar fi bine sa te adresezi, caci astazi poate mult. Oricum, numele meu nu-l pomeni nimanui, caci am inceput sa crez ca sunt piaza rea.

Ai nostri trimit doamnei Iarnik respectuoase inchinaciuni si ii doreste o petrecere frumoasa in preumblarea ce ati hotarit sa faceti in timpul vacantelor.

Pe copilasi saruta-i in locul meu; ei se vor fi facut mari. A inceput vrunui sa mearga la scoala?

Palita si sotia sa va sunt recunoscatori ca va aduceti aminte de dinsii; ei va trimit sincerile lor complimente si urari de bine.

Nu stiu daca ai aflat, ca fata mea s-a numit invatatoare la clasa II primara din Bucuresti, culoarea de verde.

Termin scrisoarea mea, asigurindu-te de neschimbata mea prietenie pentru d-ta si rugindu-te sa ma onorezi, ca si pina acum, cu increderea ce am dobindit deja.

Sa auzim de bine,
P. Ispirescu




Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (26 iunie 1882)


Aceasta pagina a fost accesata de 1748 ori.
{literal} {/literal}