Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (26 august 1880)

Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (26 august 1880)

de Petre Ispirescu


Bucuresti, 14/26 august, 1880,
Iubitul meu, domnule Iarnik,

De mult nu ti-am scris. Te rog sa nu te superi pentru aceasta. Am avut atitea si atitea pe capul meu lunile astea, incit nu stiu unde ma aflu. intins intr-o parte si intr-alta de niste lucrari, cu care ma vaz insarcinat de catre unii si altii, si mai totdauna gratis, nu pot sa-mi vaz de lucrul meu. Pe linga astea, pune si caldurile pe care le-ai gustat cind ai fost aci si poti sa-ti inchipuiesti de cum poate sa mearga lucrul.

Multumita Domnului, acum cel putin serile s-a.u mai racorit; miste ploi marunte care a inceput, ne da de veste ca toamna s-a apropiat. Totusi zilele sunt inca calde. Un fel de zapuseala nenaturala ne ineaca, semn de vreme ploioasa.

imi pare bine ca fetita d-tale a scapat numai cu semnul, fara sa i se intimple ceva mai serios din cazatura. Cite de-alde astea nu are sa intimpine bietii parinti! si cu cit sunt mai multi copii, cu atit si accidentele sunt mai multe si mai felurite. Bine, cind scapa teferi copiii din asemenea intimplari.

Cartile pe care nu le-am gasit si nu ti le-am trimis sunt urmatoarele:

1. taranul glumet, de Iarcu; aceasta o stiu; nu este ceva mare lucru de ea; 2. Puterea de propasire a limbei, de Ionescu B.; 3. Poezii populare romane din Bucovina, de Marianu; 4. Traditiuni populare romane; 5. Vicleniile mesterului Perdaf; 6. Barbu, Poiana-lunga; 7. Plaiasul Logofat mare, de Codrescu; "8. Cronica satelor sau culegere de mai multe anecdote glumete.

Acestea sunt pe care librarii din Bucuresti nu le au. Cit pentru Conspectul asupra literaturei romane de Pop, vol. I, am lasat vorba pe la anticari, ca indata ce va da de dinsa, sa ma anunte ca s-o cumpar.

Se vede ca n-am stiut cum sa ma exprim, de nu m-ai putut intelege cind am zis ca la anul as dori sa-ti trimit si pe George. Eu, cu vorba la anul, am inteles dupa vacantele din 1881. imi scrii de rufele lui Constantin. Eu nu ma impotrivesc a plati pentru spalatul lor, cit veti crede de cuviinta, fiindca, desi nu sunt avut, totusi nu voi sa caz in greutatea cuiva cu cit de putin.

Aci alaturat vei gasi si adeverinta pentru cei trei sute de lei noi, pe care mi-ai cerut-o.

Ce crezi d-ta despre lucrarea ce avem sa intreprindem? Avea-va vrun rezultat bun? Cauta-se-va? Se va interesa publicul de dinsa?

Cam cite exemplare crezi d-ta sa tiparim? Caci, dupa cum prevaz, are sa fie o carte destul de voluminoasa si prin urmare si pretul mare. Vinde-se-va oare? Nu vom munci in zadar?

Eu acum citesc la Letopisete si pe sincai, dupa ce voi alege ceva si voi copia, iti voi trimite.

in ce zi crezi d-ta ca putem trimite pe Constantin, ca sa ajunga in Viena la termen? Voi cauta si eu sa aflu in ce zi porneste vaporul de la Giurgiu.

in ultima carte postala, ne multumesti pentru urarile ce eu si ai mei am facut pruncului d-tale, de curind venit pe lume. D-ta ii zici copilandru. Mai are sa treaca multa apa pe Dunare pina sa ajunga copilandru. Deocamdata este numai copilas. Nu te supara, rogu-te, daca iti atrag atentiunea asupra astor doua cuvinte, cari niciodata nu se pot lua unul drept altul. Copilandrul este un baiat aproape de pubertate, pe cind copilas se zice la copii ce sug inca.

Doamnei Iarnik arata-i din parte-mi si din, partei nevestei mele si a lui Constantin inchinaciuni respectuoase si bucuria ce simtim ca s-a usurat cu bine.

Da, te rog, copiilor d-tale imbratisarile ce aduce aceasta scrisoare din partea mea si a familiei mele.

iti string mina frateste si sa auzim de bine.
P. Ispirescu




Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (26 august 1880)


Aceasta pagina a fost accesata de 1704 ori.
{literal} {/literal}