Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (25 martie 1880)

Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (25 martie 1880)

de Petre Ispirescu


Bucuresti, 25 martie 1880

Iubitul meu, domnule Iarnik, Nu ti-am raspuns indata la scrisoarea dumitale de la 28 martie st.n., fiindca am fost prea ocupat. si cu atit mai bine; caci iti raspund astazi si la cea de la 31 martie, adica la amindoua deodata.

Mai intii iti multumesc cu desavirsire pentru ingenioasa dumitale inventie de a pune pe Constantin sa insemneze pe hirtie ocupatia sa din toata ora zilei. si era de asteptat un asa ceva de la d-ta, carele ca om invatat si harnic cum esti, sa gasesti un mijloc prin care sa tamaduiesti pe Constantin de neglijenta. inca o data dar, iti multumesc calduros. Te rog numai sa-l indatorezi a continua asa.

Am vorbit cu d. Hasdeu despre d. Kogalniceanu si mi-a raspuns ca, pe cit va fi ministru d. Kogalniceanu, d-sa, d. Hasdeu, nu se va intilni cu dumnealui, nici nu-i va vorbi, fiindca este superb. M-a autorizat chiar ca sa-ti raspund in acest sens.

Asemenea l-am intrebat, ca din parte-mi, daca ti-a trimis si d-tale Cuvente den batrini, si mi-a raspuns ca inca nu, dara ca are de gind sa-ti trimita, dupa ce se va termina sesiunea de estimp a Academiei, care a inceput zilele astea.

Am comunicat si d-lui Bianu cele ce mi-ai scris.

D-lui Cihac, astazi chiar i-am trimis, dupa cum mi-ai zis, un pachet cu cartile: O noua incercare de solutiune a Problemului ortografic de Frab, 5 lei; Cuvente den batrini (cartile populare) de Hasdeu, 20 lei; Noua gramatica româneasca de Raoul de Pontbriant, 1,50, in total 26 fr. 50 cent. si fiindca la posta n-au fost primite sub banda, le-am impachetat in pinza si asa le-am trimis. Pe linga 26,50 fr., costul cartilor, am mai platit la posta portul de… precum te vei incredinta din chitanta ce-ti alatur, in total, adica lei noi.

Cartea: Predici ex sutoribus, de Raoul de Pontbriant, librarii nu o cunosc si cu aceasta nu v-am putut servi.

Cit pentru preturile celorlalte carti, despre care d. Cihac face intrebare, va alatur un exemplar din Bibliografia româna, in care sunt trecute toate cartile cu preturile lor. Librarii nu pot face nici un rabat unui particular care cumpara cite un exemplar. D-ta vei binevoi a comunica acestea d-lui Cihac spre stiinta.

intr-unul din cele doua volume ce-ti trimit se afla si cartea postala a d-lui Cihac. Am zis doua volume, caci putind sa capat de la legator un exemplar din prisoasele ce se pun la tipografie pentru maculatura, acela ti-l trimit dumitale. Aceasta sa fie stiuta numai intre noi, qa sa nu dea loc la vreo banuiala.

in privinta lui Constantin, te rog sa binevoiesti a-i cumpara haine de vara. si imi pare bine ca te-ai si gindit la economie, spunindu-mi ca gata, hainele se gasesc mai ieftine. Prin urmare, gasesc ca nu mai este de trebuinta sa te rog pentru aceasta, caci d-ta vad ca te-ai gindit de mai-nainte. Totul ce as dori ar fi sa cauti daca se poate sa fie niste haine mai trainice. Anunta-ma, te rog, daca iti ajung banii ce sunt la d-ta, si daca nu, cit sa-ti mai trimit. Nu mi-ai spus cit costa un ceasornic luat de la ceasornicarul d-tale.

Eu am mai scris cite ceva; dara fiind necomplet, nu-ti trimit, de asta data nimic. Am parasit orice alt lucru, si urmez a trage de prin carti tot ce mi se pare trebuincios a figura in cartea ceai pus de gind sa faci. Putinul timp de care dispui nu ma lasa sa inaintez mai repede. Ca urmez cu harnicie vei vedea din foile ce am sa-ti trimit peste putine zile.

Sunt vesel de copila d-tale, ca s-a insanatosit, precum sunt de a mea, care si ea a scapat de o boala care putea sa fie serioasa.

Noi ne aflam acum cu totii bine. Dorim ca si d-voastra sa fiti asemenea.

Ai nostri saluta cu iubire pe ai d-voastra.

Din parte-mi va string mina duios si va urez toate fericirile.

Sa auzim de bine P. Ispirescu

P.S. Omul pe care l-am trimis la posta sa predea pachetul pentru d. Cihac si cartile ce ti-am trimis, a facut o greseala. in loc sa plateasca pachetul d-lui Cihac, a platit pachetul cu carti al d-tale in valoare de scrisoare si a lasat pe al d-lui Cihac neplatit. Astfel d. Cihac va plati pachetul postal la ajungere, la posta.

imi pare rau, ca are sa se supere, dara ce sa fac? Nu se mai poate indrepta eroarea. Scriindu-i, te rog, sa-i spui sa ma ierte, caci fara vointa mea s-a intimplat aceasta regretabila eroare. Chitanta postala nu ti-am trimis-o, dara daca este trebuinta ca sa se constate eroarea, cu a doua ocazie ti-o voi trimite.

P. Ispirescu




Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (25 martie 1880)


Aceasta pagina a fost accesata de 2056 ori.
{literal} {/literal}