Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (25 ianuarie 1881)

Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (25 ianuarie 1881)

de Petre Ispirescu


Bucuresti, 25 ianuarie/6 februarie, 1881.

Iubitul meu, domnule Iarnik, Iata, este destula vreme de cind nu ti-am scris. Sa nu ma osindesti pentru aceasta. D-ta stii ce va sa zica cind, pe linga lucrul ce te copleseste se mai adaoga si imprejurari. Timpul este scurt, - foarte scurt, - pentru omul ce-si agoniseste existenta prin munca, si cu toate astea trebuie ca o parte din cele 24 ore ale zilei sa o jertfeasca odihnei si nutrimentului.

Timpul vacantelor pentru adunarile literare de la d. Maiorescu a fost cam lung. Aproape patru saptamini; si cu toate ca inima imi batea ca sa pot afla hotarirea d-sale in privinta celor ce m-ai intrebat despre cartea noastra, am fost silit sa astept pina acum. in sfirsit, am intilnit pe d. Maiorescu si inapoindu-mi scrisorile d-tale, pe care i le dadusem, mi-a spus ca ti-a scris d-tale, d-a dreptul. Acum astept de la d-ta o scrisoare amanuntita de ceea ce mai avem sa facem.

Cu d. Gaster n-am mai vorbit nimic asupra acestei lucrari. Numai inainte de sarbatorile Craciunului, dupa stilul vechi, intilnindu-ma cu dinsul, mi-a spus ca se duce in Germania, trece prin Viena si se va intilni cu d-ta. A venit? ce ati hotarit?

in privinta tiparirei cartii, gasesc cu totul de prisos a-ti spune ceva acum, deoarece inceputul tiparirei este cu totul departe de arangiarea materialului, asupra caruia nu esti cu totul decis ce si care manuscris sa intre in colectiune. Totusi, pentru hirtie, socotesc ca in orice chip tot mai ieftin o vei lua de la Viena, de acolo adeca de unde o iau si librarii nostri, cari mai vor sa cistige si ei ceva.

Pentru jurnalul Fratilia intru, dreptate, am trimis la d. Ureche sa cumpere numerile aparute, si mi-a raspuns ca fiind in podul casei, va pune sa le caute si mi le va trimite. L-am intilnit apoi la Academie si l-am mai rugat inca odata. Mi-a promis din nou. Am ramas insa cu promisiunea. Ar fi bine sa te adresezi d-ta d-a dreptul la d-sa.

imi pare foarte bine ca fetita s-a insanatosit si doresc ca. sa fiti scutiti de neplacerea de a mai priimi vizitele medicilor, caci ele sunt niste adevarate lipitori. Le-am mincat eu papara.

Despre Constantin, ce zici? S-a mai indreptat? ti-a aratat el scrisoarea ce i-am trimis-o in luna trecuta?

intr-una din scrisori imi zici ca de Alecsandri nu m-am ocupat de loc. Adevarat, asa este. Nu m-am ocupat, fiindca d-ta m-ai oprit, spuindu-mi printr-o scrisoare anterioara ca il studiezi d-ta si ca vei extrage tot ce vei gasi folositor.

Vei fi observat ca daca am extras din literatura veche bisericeasca cele ce ai subt ochi, apoi m-am ferit a lua traduceri; am cules numai precuvintarile, ceea ce neaparat ca sunt compuneri. Apoi, din toate tipariturile am luat acelasi psalm si acelasi cap de evangelie, de la toate editiile, ca o paralela intre vorbirea unora si altora. Mai departe, din psaltiriile in versuri am luat din fiecare atitea piese cite feluri de versuri am gasit in ele. Prin urmare eu crez ca nu sunt de prisos, si ca poate fi de folos. Cu aceasta nu zic ca nu trebuie sa luam si din cronicari, precum si din ceilalti autori mentionati de d-ta.

Aci, inchis, vei gasi 150 franci ce mi-ai cerut. si daca am cam intirziat, sa nu socotesti ca am fost neglijent, ori ca am uitat. iti marturisesc ca mi-a fost peste putinta sa ti-i trimit mai curir.d. Oricum ar fi, te asigur ca nu voi raminea niciodata datorul d-tale in aceasta privinta. Cit pentru d-ta, vaz ca esti destul de ingaduitor, n-am sa ma pling, si stii ca nu sunt vrun bogatas. Am toata bunavointa si sincer iti spui ca-mi voi face datoria in consciinta. Te rog insa sa ma ierti cind vei vedea ca intirziez citeva zile preste termen, caci aceasta o fac fara voia mea si silit de imprejurari.

Ai nostri saluta cu dragoste pe ai d-voastra, sotia pe sotie, copii fi pe copii.

Sa auzim de bine.

P. Ispirescu




Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (25 ianuarie 1881)


Aceasta pagina a fost accesata de 1689 ori.
{literal} {/literal}