Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (24 martie 1881)

Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (24 martie 1881)

de Petre Ispirescu


Bucuresti, 24 martie, 1881.

Iubite domnule Iarnik,

Raspunzind ambelor d-tale scrisori, celei adusa de d. Tocilescu si celei de la 4/16 martie curent, iti marturisesc ca ai dreptate sa fii suparat si sa ma dojenesti, insa te rog sa nu ma osindesti pina nu ma vei asculta si pe mine.

Trebuie sa stii ca desi am vazut pe d. Tocilescu, de cind mi-a adus scrisoarea pina azi de citeva ori, n-am putut sa vorbesc cu d-lui despre altceva, decit de afacerile d-sale, fiind totdauna grabit. Doua seri, la deosebite intervale, mi-a acordat, in care seri am si fost la d-sa. Dar pare ca fu un facut, ca nu l-am gasit acasa. Vezi bine, dara, ca nici despre manuscriptul ce mi-ai spus n-am putut vorbi cu d-sa nimic, si nici ca sa-l consult asupra bucatilor alese din autori; ba n-am dobindit de la d-sa nici traducerea rindurilor nemtesti din scrisoarea d-tale. Am fost nevoit sa alerg la cumnatul meu, d. Palita si din cele ce mi-a tradus d-sa, am inteles totul.

Nu este nevoie sa ma pui in corespondenta directa cu d. Niemeyer. D-ta poti sa-i transmiti cele privitoare la afacerea tiparului chiar cele aratate mai la vale, adeca:

in scrisoarea, mea precedenta ti-am scris ca o coala tiparita in conditiile acolo aratate, in 500 exemplare, costa 55 franci, iara in 1000 exemplare, 65 franci.

Deoarece insa d. editor gaseste ca este scump si in dorinta de a tipari partea româneasca la noi, ca sa-ti poti priimi mai cu inlesnire banii ce-ti datorez, eu accept propunerea d-lui editor si modific pretul, precum urmeaza:

Pretul pentru 500 exemplare - 55 franci de coala in 8 sau 16 pagini, formatul ce ti-am comunicat in epistola precedenta si 57 franci pentru 1000 exemplare, in lcc de 65.

Socotesc socotesc (sic!) ca acum nu va mai avea nimic de zis, si prin urmare cit mai curind putem si incepe.

Cit pentru partea nemteasca, parerea mea, ar fi sa se tipareasca la Viena.

1°. Pentru ca tiparindu-se in Bucuresti, ar mai trebui adaugat la pretul coalei ceva pentiu corectura.

2°. Pentru ca ar fi o mare cheltuiala de timp ca sa trimit corecturile la Viena, sa le revezi d-ta.

3°. Pentru ca temerea de neuniformitate dispare, stiindu-se ca literele noastre sunt din fonderia d-lor Peppelbaum si Besson din Viena, litere de care s-ar gasi cu inlesnire pe la tipografiile din capitala Austriei.

Asupra acestora cred ca suntem intelesi acum.

Pentru hirtie iarasi se poate gasi in Viena poate mai buna si mai ieftina.

Iara pentru transportul hirtiei tiparite, ma invoiese cum ai zis d-ta sa platesc eu jumatate si d-ta jumatate.

in privinta d-lui Gaster, abia alaltaieri l-am vazut. D-sa a venit pe la mine si mi-a spus ca trecind prin Viena, pe d-ta nu te-a gasit. M-a intrebat de pretul tiparirei cartii d-sale si dupa cite mi-a dat sa inteleg n-are inca un editor. Acum voieste sa-si dobindeasca unul. Din vorbele sale eu am luat cuncstinta ca nu se invoieste cu nici un editor din Bucuresti, si ca cei din strainatate ii platesc cote (sic!) cu 50 franci coala.

Aducind vorba despre cartea noastra, m-a intrebat cum stam. Eu i-am raspuns ca de la d-ta nu mai am nici o stiinta si ca stam locului. D-sa mi s-a laudat ca opera d-sale este gata mai mult de jumatate si ca totdeodata se ocupa si de o gramatica. intre altele, mi-a spus ca a fost la Doamna si ca l-a priimit bine.

D-ta nu mi-ai scris nimic despre copia ce ti-am trimis acum in urma din Letopisete.

Eu am mai copiat si din Istoria critica a românilor ceva. Voi cauta zilele astea sa intilnesc oricum pe d. Tcciiescu.

Voi consulta pe d. Slavici ori Eminescu despre bucatile cele mai alese ale autorilor ce mi-a recomandat d. Maiorescu si le voi copia.

in privinta banilor ce-mi ceri pentru Constantin, nu stiu, zau, de voi putea sa ti-i trimit la termenul pus de d-ta, caci tocmai atunci trebuie sa-mi platesc si eu chiria. Ma voi sili, pe cit voi putea, insa ca sa nu te zabovesc mult.

Ai nostri saluta cu dragoste pe ai d-voastra.

Stringindu-ti mina te salut cordial.

P. Ispirescu

P.S. Albumul macedo-român urmeaza a-ti veni cit de curind.




Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (24 martie 1881)


Aceasta pagina a fost accesata de 1703 ori.
{literal} {/literal}