Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (22 octombrie 1880)

Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (22 octombrie 1880)

de Petre Ispirescu


Bucuresti, 22 octombrie, 1880.

Iubitul meu, domnule Iarnik, Am cam intirziat cu trimiterea banilor; nu ma indoiesc insa ca d-ta ai fost atit de bun de ai intimpinat cheltuielile ce era de facut cu de la d-ta. si apoi drept sa-ti spui, nu ma asteptam ca am sa mai dau ceva bani luna asta, deoarece ma asigurasesi prin precedenta d-tale epistola, dupa care ti-am trimis 150 franci, ca tocmai pe la capatul anului viitor voi mai avea sa platesc. Oricum ar fi, aci inchis vei gasi si suta de franci ce-mi ceri prin ultima d-tale epistola, pentru haine lui Constantin si pentru plata la scoala.

Bine ar fi, socotesc, sa iei lui Constantin ciorapi de lina si o legatura de git, nu insa de lina.

in privinta lucrarii proiectata de d-ta si care acum s-a intrerupt, iata ce pot sa-ti scriu. Miercurea trecuta, d. Maiorescu in prezenta d-lui Gaster si a mea, ne-a spus propunerile d-tale asternute printr-o scrisoare destul de lunga ce ai trimis d-lui Maiorescu. D. Gaster a declarat ca, in asociatie cu oricine va fi, nu lucreaza; ca d-sa are sa-si continue lucrarea d-sale, pentru care se va ocupa de toti autorii anteriori secolului XIX, si ca d-ta sa termini ceea ce ai inceput.

Aceasta m-a insarcinat si d. Maiorescu sa-ti scriu.

Cum bag de sama, temerile mele s-au realizat. ti-am si scris, pare-mi-se, cite ceva. D-ta insa erai sigur de lucrare, fiindca te indemnase si d. Musafia, dupa cum imi scriai, sa o duci pina in capat.

Acum, ce zici d-ta Pesti de parere sa urmezi, ori te opresti aci? Din partea mea, iti marturisesc, n-as avea bani de cheltuit, pe linga atita munca, pentru o lucrare, de la care nu este perspectiva de a mi-i intoarce.

Daca crezi sa urmam, scrie-mi, si mai cu seama daca ai sanse sa poti desface cartile.

Mie nu-mi pare rau de altceva, decit de munca mea de opt luni de zile, timp in care as fi putut face altceva.

Daca socotesti ca nu trebuie sa mai urmam inainte, si totusi manuscrisele ce ti-am trimis iti trebuie, tine-le si, pretuind cam cit ar face lucrarea, sa-mi tii in seama la plata ce am sa-ti dau pentru Constantin, iar de nu-ti trebuie, te rog sa faci bine a-mi inapoia acele manuscrise ca, cel putin, sa ma mingii cu atit, ca am subt ochi munca de atita timp, pentru care am varsat multe sudori si am veghiat destul.

Te rog sa nu iei in nume de rau cele ce-ti scriu, fiindca eu crez a avea toata dreptatea. Daca d-ta vezi lucrurile altfel, scriemi fara preget si verde, pe sleau.

Peste curind am sa scriu si lui Constantin. Lipsa de timp ma face sa-i scriu asa de rar. Cu toate aceste, fii bun si spune-i ca rog pe Dumnezeu sa-l aiba in sinta sa paza.

Ai nostri saluta cu dragoste pe ai d-tale.

Sanatate si voie buna,
P. Ispirescu




Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (22 octombrie 1880)


Aceasta pagina a fost accesata de 1709 ori.
{literal} {/literal}