Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (22 noiembrie 1879)

Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (22 noiembrie 1879)

de Petre Ispirescu


Bucuresti, 22 noiembrie, 1870.

Iubitul meu, domnule Iarnik, De mult nu ti-am mai scris. Sa ma crezi ca timpul mi-a lipsit. Ziua este asa de mica incit pina te-ntorci, pina te sucesti, vezi numai ca se face noapte. Sunt asa de ocupat, incit nu mi-ar parea rau sa fie ziua de doua ori mai mare decit este. Dara n-ai ce face, asa este ea rinduita sa fie, si asa va fi; iara noi sa ne mai punem pofta in cui, povestea romanului, ca nu e dupa cum voim noi, ci dupa cum s-au croit lucrurile de la inceputul lor.

Eu iti mai trimit o carte din Povestile unchiasului, pentru Constantin. Daca crezi sa i-o dai a o citi, bine; iara de nu, intrebuinteaz-o dumneata cum vei pofti; si o alta pentru d. Balaceanu si te rog sa i-o dai cind vei mai avea ocazia sa-l vezi, cu toate ca, personal, nu ma cunoaste.

Aflu ca un domn student din Viena se ocupa de basmele noastre, pentru care a si venit la mine d. Nestor, fiul, de mi-a cerut cite un exemplar din cartile mele, si i-am dat ce am avut. Ce va fi facind cu ele? Caci numele studentului n-a voit sa mi-l spuie.

imi pare rau ca n-ai putut sa intilnesti pe d. Odobescu. Daca vei voi, ai putea sa-i scrii la Geneva, post-restant.

ti-a raspuns d. Kogalniceanu? caci mie nu mi-a trimis nimic. Pe d. Hasdeu nu l-am vazut de mult. Acum vine foarte rar pe la noi. D-ta stii de ce. Voi cauta insa sa-l intilnesc zilele astea si sa-i vorbesc.

Cartile dumitale le-am dat astazi la posta ca sa ti le aduca; numai mi-am luat voie a opri una pentru mine, fiindca ceea pe care o aveam eu, am dat-o d-lui Cionca, dupa cuvintul d-tale.

Acum citeva vorbe despre Constantin. Ce face el? Cum merge cu purtarea si cu invatatura? El imi scrie ca se afla bine; si eu nu m-am indoit niciodata de buna-vointa a d-voastra catre el.

intr-o scrisoare, ce i-am adresat zilele trecute, i-am zis sa te roage a-i cumpara o caciula de iarna. Acum mai adaog rugindu-te ca, de te inlesnesti, sa-i cumperi si ciorapi de lina si legatura de git, tot de lina, care sa-i tie cald.

Am vazut anuntindu-se prin Romania libera ca in Viena, Praterstrasse, nr. 16, se gasesc ceasornice foarte ieftine. Te rog, scumpul meu domn, ca sa cercetezi, cind vei avea timp, daca este ceva bun si ieftin, ca sa cumparam unul lui Constantin, daca va depune examen cu bun succes, acum, in ianuarie.

Ma iarta ca te insarcinez cu atitea lucruri, pe d-ta carele in toate orele zilei ai cite ceva de facut. Aceasta din urma insarcinare insa o vei putea indeplini printre picaturi, cum se zice, cind adeca ti se va infatisa ocazie, caci nu dam pe foc, ca numaidecit sa se faca.

Ai nostri, impreuna cu mine, va saluta cu iubire si va doreste tot binele si sanatate, atit dumitale cit si intregei dumitale familii.

Sa auzim de bine.

P. Ispirescu




Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (22 noiembrie 1879)


Aceasta pagina a fost accesata de 1937 ori.
{literal} {/literal}