Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (21 iulie 1881)

Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (21 iulie 1881)

de Petre Ispirescu


Bucuresti, 21 iulie 1881.

Iubitul meu, domnule Iarnik, Constantin a ajuns cu bine la Bucuresti. D-ta iarasi trebuie sa fi ajuns cu bine la Pottenstein. Urez atit d-tale cit si doamnei Iarnik si copilasilor d-tale o petrecere pe cit se poate de fericita.

Am ramas surprins de ce repede a crescut Constantin. Va multumesc din inima ca l-ati tinut bine in cursul anului; el mi-a spus ca a fost tot sanatos si bine. Mai cu seama doamnei Iarnik ii sunt recunoscator pentru ca i-a tinut loc de mama si i-a dat ingrijirile cele mai binevoitoare.

Sotia mea ar fi voit bucuroasa a-i scrie o scrisoare de recunostinta si multumire, insa ea este in pat. Dumnezeu ne-a mai trimis o fata, pe care am numit-o Paulina. La nasterea ei, sotia mea a suferit mult. sapte ore de noapte nu s-a miscat de linga dinsa doctorul-mamos, atita fu de in pericol. Acum ii este mai bine, dara slaba si trebuie sa nu paraseasca patul inca citva timp.

Fa-te dara, te rog, interpretul nostru pe linga doamna Iarnik, asigurind-o de desavirsita noastra multumire pentru tot ce a facut in privinta lui Constantin, in cursul anului trecut.

Asupra tiparirei cartii noastre, astept scrisoarea cu instructiile d-lui Birseanu si apoi regulam tiparirea. Numai trebuie sa stii ca are sa mearga cam incet, deoarece corecturile vor avea a colinda pe la Brasov.

in tot cazul astept sa vedem ce deslusiri are sa-mi dea d. Birsan.

Acum sa stam nitel de vorba si despre Constantin. Pare-mi-se ca ti-am fost spus de la inceput ca mjiloacele mele sunt cu totul restrinse. Ca daca trimit pe Constantin la Viena, fac sacrificii si multumita numai bunei vointe a d-tale, care mi-ai inlesnit plata, prin a ti-o da jumatate in bani si jumatate la lucru, m-am hotarit a-l trimite.

Ce se intimpla insa? Constantin, dificil la invatatura, i-a trebuit un meditator platit, dupa cum m-ai asigurat d-ta ca aceasta clasa este si cea mai grea. si consimtind la acest adaos de plata iti scriam ca de as fi stiut ca el are sa fie asa de greoi la invatatura, nu-l mai trimiteam.

Cheltuiala ce fac cu dinsul este aproape indoita decit facusem eu socoteala, si aceasta trece preste puterile mele. inchipuieste-ti: Unde trebuia sa dau 400 fr. pentru zece luni, a 40 fr. pe luna, plus cam vro doua sute de franci, imbracaminte si altele, in totul 600 sau cel mult 650 fr., in anul acesta am cheltuit cu dinsul preste 1000 de franci, si anume: Calatoria la Viena 100 + trimisi la 22 septembrie 150 fr. + 100 la 22 oct. + 150 la 25 ianuarie + 250 la 19 aprilie + 100 la 18 mai + 210 in iunie, in totul 1060 de franci.

Judeca si d-ta daca unul ca mine ar putea sa faca o asa mare cheltuiala. Pe linga acestea, la una din scrisorile mele prin care te intrebam daca socotesti ca Constantin ar putea sa urmeze clasa a II-a, fara meditator, d-ta mi-ai raspuns ca nu se poate sti acum, ci dupa ce va incepe clasa, si teama-mi este ca nu va putea.

Daca iti spui toate acestea, sa nu socotesti ca voi sa fac cuiva vro imputare. Fereasca Dumnezeu! iti marturisesc ca la un frate, ca n-am decit sa ma felicit ca ai binevoit sa priimesti pe Constantin la d-ta.

Hainele inca a costat mult. El si-a facut haine mai bune si mai scumpe decit port eu. Al cui fecior s-a socotit el?

si cu toate ca sunt cu desavirsire multumit de cit l-ai tinut si de cum a trecut cursul, te rog fierbinte sa nu te superi daca ti-oi spune ca nu mai pot sa-l trimit. N-am de unde sa cheltuiesc cu dinsul atiti bani. Nevoia ma face sa-l pui la scoala comerciala de la noi.

stiind acestea, te rog sa nu te temi nicidecum pentru cei 600 de franci ce-ti datoresc, adeca 300 din anul acesta si 300 din anul trecut, pentru care ti-am trimis chitanta. ii voi plati pina intr-una cu tiparirea cartii ce ai proiectat sa facem amindoi, si care va incepe in chiar toamna aceasta, dupa cum mi-ai spus prin scrisoarea de la 18 iulie st.n., ca d. Birsan se ocupa a regula copiile ce ti-am expediat dupa diferiti autori români.

Rugindu-te inca o data sa nu te minii pe mine, si sa ma ierti pentru supararea ce ti-am facut eu si Constantin in doi ani de zile, te asigur ca eu voi fi catre d-ta tot acelasi si neschimbat.

Sanatate si voie buna,
P. Ispirescu




Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (21 iulie 1881)


Aceasta pagina a fost accesata de 1854 ori.
{literal} {/literal}