Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (21 ianuarie 1880)

Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (21 ianuarie 1880)

de Petre Ispirescu


Bucuresti, 9/21 ianuarie, 1880.

Iubitul meu, domnule Iarnik,

Raspunzind onor. d-tale epistole de la 1 ianuarie 1880 st. n. cata (sic!) mai intii sa te rog a nu fi suparat pentru intirziere. in adevar, cind ne-am despartit, la ultima noastra intrevedere in Bucuresti, ti-am spus ca in cursul lui ianuarie nu voi fi asa de strimtorat, ci ma voi inlesni mai usor sa-ti trimit ceea ce iti sunt dator. Diferenta insa de 12 zile ale calendarelor vechi si nou, facu ca intirzierea sa fie si mai simtita. Deosebit de aceasta, clientul meu de unde aveam sa ridic bani, m-a intirziat si el cu 9 zile, astfel ca tocmai azi priimindu-i, indata ti-am expediat si d-tale pe linga aceasta 200 franci, platindu-mi datoria si restul sa-l ai pentru cheltuieli, ce vei mai face cu Constantin. Vezi socoteala la sfirsit.

Te fericesc, domnule Iarnik, pentru activitatea d-tale. Cu chipul acesta ai sa fii scutit de multe ceasuri neplacute ce le au cei greoi la lucru sau cei lenesi. Urmeaza, domnule Iarnik, a fi voios in harnicie si lucreaza barbateste; pe linga multumirea ce vei avea producind, vei fi si folositor omenirei, si apoi vei minca cu pofta si vei fi sanatos.

si fiindca ai avut inima buna sa-mi comunici si mie cu ce te ocupi, apoi te rog, sa nu iei in nume de rau, daca iti voi spune si eu cite ceva din neinsemnatele mele ocupatii.

Dupa cum stii de cind erai in Bucuresti, adun la zicatori. De atunci pina acum am rasfoit cele 12 volume din Convorbiri, fabulele lui tichindeal si alte carti, de unde am mai scos o suma de zicatori. Socotesc ca in primavara sa incep a le rindui dupa cum ma va duce capul mai bine, si apoi mai consultind pe cineva, le voi tipari, daca imi va spune ca merita sa fac cu ele si cheltuiala de bani, dupa ce am facut atita cheltuiala de timp. Pe linga acestea, m-am apucat sa revizuiesc Povestile unchiasului, partea II.

Din carticica mea, am trimis si d-lui Gihac un exemplar. Nu stiu de-l va fi priimit, caci n-am priimit nici un raspuns. Societatii studentilor, ce-mi arati d-ta ca ar exista in Viena, astazi chiar i-am expediat una, dupa adresa ce mi-ai dat.

imi pare rau cit un lucru mare de intimplarea cu trimiterea lazilor d-tale cu carti. Am tot asteptat sa vie cineva de la Directia cailor ferate sa ma intrebe ceva sau sa faca vreo cercetare in urma reclamei d-tale; dara nu s-a aratat nimeni pina acum. Cu toate astea fiindca d-ta imi spui ca pe nedreptul ai platit acei zece franci, eu nu voi sa te las a suferi o paguba ce nu te priveste; o iau eu, deci, pe socoteala mea, si prin urmare comptul d-tale il vei regula astfel:

33 fl. 51 kr. cheltuiti cu Constantin.

28 fl. 18 kr. ramasi la d-ta din comptul precedent.

5,33 iti mai, sunt dator eu din socoteala veche.

Aici vei gasi 200 franci in bilete.de banca frantuzesti, dupa dorinta ce ai aratat a-ti trimite bani frantuzesti. Din acestia: 160 ii vei trece in compt pentru lunile octombrie, noiembrie, decembrie 1879 si ianuarie 1880; iara pentru cei 40 franci ce mai trece, dupa ce vei scoate dintr-insii cei 5 fl. 33 kr. datoria veche, restul il vei tine ca sa ai de cheltuiala pentru Constantin, pina la o noua socoteala.

Sa stii, iubite domnule Iarnik, ca pui mare pret pe cele ce-mi spui despre Constantin. Doua, trei vorbe de-ale d-tale sunt de sute de ori mai crezute decit mii de vorbe ce-mi va scrie el; si sunt atit de vesel, incit nu-ti pot spune, aflind ca merge binisor cu studiul. Pentru aceasta; iti adresez calduroasele mele multumiri, atit d-tale, cit si doamnei Iarnik, care atit de mult se intereseaza de fiul meu, si pentru care rog pe Dumnezeu sa-mi prezinte ocazia ca sa va pot arata recunostinta mea.

imi spuneai, iubite domnule Iarnik, de niste lucrari ale d-tale, cind erai la Bucuresti, adeca despre niste cintece populare ce ai adunat si la care ziceai ca puteam sa-ti dau concursul meu; nu mi-ai mai scris nimic despre dinsele. Scrie-mi ceva ca sa stiu si eu unde te afli.

Sfirsind, te rog sa priimiti, d-ta si sotia d-tale, dragastoase salutari din partea mea, a sotiei mele si a tutulor celor ce ma inconjoara.

Lui Constantin, binecuvintari parintesti si dorinta de a se gasi bine, precum noi cu totii ne aflam sanatosi.

Sa auzim de bine P. Ispirescu




Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (21 ianuarie 1880)


Aceasta pagina a fost accesata de 1860 ori.
{literal} {/literal}