Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (18 mai 1883)

Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (18 mai 1883)

de Petre Ispirescu


Bucuresti, 6/18 mai, 1883.

Iubitul meu, domnule Iarnik, Nici suparat sunt pe d-ta, precum ti se pare d-tale; caci n-am de ce; ba, dimpotriva, d-ta sa nu fii suparat pe mine, ca am intirziat atita pina sa-ti raspunz; nici ocupatia prea multa nu m-a impiedicat. Alte necazuri, alte nevoi, m-au silit sa-mi neglijez datoriile.

Mai intii: De citva timp, atita m-am ingreuiat, incit noptile nu mai pot lucra. De cum viu acasa, de la tipografie si maninc, ma apuca un somn de nu mai pot sta in sus. Trebuie sa ma culc: Ori ca sunt mai batrin cu trei ani de cum ma stii, sau ca m-a ajuns oboseala, de atitea vegheri noaptea,

Apoi numai cine nu ar voi sa lucreze nu ar gasi ce. La tipografie, precum stii, sunt ocupat 10—12 ore pe zi. Ceea ce lucram alta data intr-o ora, acum lucrez intr-un timp cu a patra parte mai mult. si numai printre picaturi, cum se zice, daca apuc sa fac si eu cite ceva pentru raine; caci noptile, cum le zisei, au incetat de a fi bune de lucru.

Iata care fura cauzele de nu ti-am scris de atita mare de timp. Altfel, din mila Domnului, eu si ai nostri ne aflam sanatosi.

imi pare rau pentru mititica cea de 2½ ce ai pierdut. Totusi, cei cari iti ramin, socotesc ca sunt destui si sa dea Dumnezeu sa-ti traiasca, sa te bucuri de ei!

D. Sion, insarcinatul de Academie cu citirea corecturilor la colectia d-tale si a d-lui Birseanu de cintece populare adunate din Ardeal, mi-a spus ca in curind are sa o puie sub tipar.

Pe linga o scrisoare anterioara mi-ai fost trimis o lista de mai multe cuvinte culese din colectia mea de basme si-mi ceri deslusiri asupra lor.

Eu nu sunt ajuns cu procopseala pina acolo ca sa te pot multumi pe deplin. Totul ce pot sa-ti spui, este:

1. Ca multe din insemnarile d-tale de pe acea lista sunt particularitati ale limbei noastre, cari, dupa cum am auzit de la cei procopsiti, sunt netraductibile in alte limbe.

2. Multe iarasi din acele insemnari sunt greseli de tipar.

3. Poporul nu vrea sa stie de restrictiuni, de reguli gramaticale. El pronunta cum ii vine mai bine, si eu am facut ca dinsul.

imi ceri un basm inedit. De cum voi fi scapat de dirdora nuntii, ma voi ocupa si-ti voi scrie unul, ca sa te servi cu dinsul, traducindu-l in orice limba vei voi.

Am uitat sa-ti spui: dupa ce fie-mea Elena a ocupat postul de invatatoare in Bucuresti, acum am gasit un flacau tipograf si voi s-o marit. in luna aceasta, nadajduiesc sa-i fac nunta.

in scrisoarea din urma, imi spui ca d. Birseanu are sa-mi trimiti texturile scoase de mine, dupa indemnul d-tale. Va sa zica te-ai lasat de lucrarea Crestomatiei proiectata. imi pare rau de aceasta. si de as fi stiut ca are sa se intimple asa, nu mi-as fi mai pierdut atitea nopti sa muncesc ca un jidov. Socoteam ca cu aceasta munca sa-mi platesc datoria.

Scrisoarea d-lui Tocilescu am dat-o la adresa ei. Nu stiu de-ti va fi raspuns.

Doamnei Iarnik, arata-i din partea mea si alor mei respectuoase inchinaciuni.

Constantin invata tipografia in stabilimentul d-lui Göbl.

D-ta priimeste de la noi salutari cordiale.

Sanatate si voie buna,
P. Ispirescu




Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (18 mai 1883)


Aceasta pagina a fost accesata de 1628 ori.
{literal} {/literal}