Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (10 februarie 1880)

Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (10 februarie 1880)

de Petre Ispirescu


Bucuresti, 29 ianuarie/10 februarie, 1880.

Iubitul meu, domnule Iarnik,

Mare bucurie mi-a pricinuit scrisoarea dumitale de la 21 ianuarie (2 februarie) 1880, fiindca ea mi-arata ca te gindcsti la mine. M-as crede fericit cind as putea sa satisfac pe deplin asteptarile dumitale. si ma voi sili sa fac tot ce-mi va fi prin putinta, ca sa-ti dovedesc ca nu ma sperii de munca.

Mai intii, declar ca ma asociez din toata inima la propunerile dumitale; si va fi pentru mine o insemnata onoare ca sa figureze numele meu pe aceeasi carte alaturi cu al d-tale; numai nu stiu daca merita.

stiu ca mi-ai vorbit ceva, cind erai la Bucuresti, despre o lucrare ce ai dori sa faci; dara atita tot; nu mi-aduc insa aminte sa-mi fi recomandat ceva ca sa insemnez niscaiva pasaje; si-ti marturisesc ca pina acum n-am facut nimic in aceasta privinta, altceva avind de lucru, insa, deoarece trebuinta cere, indata dupa raspunsul d-tale, la urmatoarele lamuriri, ma voi pune cu harnicie la lucru.

1°. Cam cite exemplare crezi d-ta ca s-ar putea desface, ca sa nu ne fie munca in desert;

2°. Ca sa se hotarasca pretul unei coaie de tipar, mai intii trebuie sa stiu ce format va avea cartea, cu ce litere se va tipari si in cite exemplare;

3°. Ca sa pot face ceva, te-as ruga sa-mi dai vro doua exemple: adica:

a) . Sa-mi alegi d-ta din vrurt autor oarecare, vrun pasaj macar; b) . Sa-mi dai o mostra de notita literarara trebuie sa fac;

4°. Ar fi de dorit sa-mi notezi cam ce autori sa consult si rare din operele lor sa citesc de preferinta;

5°. Cam cit material sa aduc; adica cam de cite coaie de tipar are sa fie cartea.

Avind aceste lamuriri, iubite domnule Iarnik, de la d-ta, cred ca nu este de prisos sa va amintesc, ceea ce stii d-ta, ca dispui de putin timp, si prin urmare are sa treaca luni pina sa citesc atita cit trebuie pentru indeplinirea scopului. De aceea, te rog de pe acum sa nu te superi, si sa nu crezi ca m-am dat lenii, cind vei vedea ca se intirzie oarecum realizarea propunerii d-tale.

Eu, de cum voi alege ceva din vrun autor, voi copia si ti-o voi trimite d-tale spre revizuire.

Trecind la altele, te rog, domnule Iarnik, sa binevoiesti a spune lui Constantin ca am priimit scrisoarea lui de la 1 februarie; ca sa nu fie nelinistit neavind scrisori mai dese de la mine. Ocupatiile mele nu ma iarta sa-i implinesc dorinta. O data pe luna, socotesc ca este de ajuns, in timpi normali, a afla unul despre starea sanatatii altuia. El insa, daca ii prisoseste timp de la lectii, si voieste, poate sa scrie si de mai multe ori pe luna.

Acum, domnule, noi si ai nostri dorim sa va gaseasca scrisoarea mea pe deplin sanatosi, si va salutam, pe d-ta si pe intreaga d-tale familie cu cordialitate.

Sa auzim de bine.

P. Ispirescu




Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (10 februarie 1880)


Aceasta pagina a fost accesata de 1750 ori.
{literal} {/literal}