Puscoace

Puscoace

de Petre Ispirescu


I. Puscoace cu gloante

1. Puscociul de soc.
Se alege o ramura de la soc, groasa cam ca facaletul, adeca mai gros ceva decit degetul cel mare. Se taie nodurile ca sa ramina numai partea dintre nodurile ramurei. Se scoate apoi miezul de la aceasta bucata de ramura de soc, ca sa ramina cu o teava. Aceasta se numeste: teava puscociului. Apoi se alege un bat cit si teava de gros, si mai lung decit dinsa. Se masura si se face semn pe bat, ceva mai scurt decit teava. Aceasta parte se suptiaza cu cutitasul, ca sa intre liber in teava. Acest bat se numeste arbiu.
Acum se iau nitei cilti, scuturati de cotoarele lemnoase, ce se gasesc intr-insii si se fac doua gloante.
Aceste gloante se fac mestecindu-le in gura, ca sa se ude. Ele nu trebuie sa fie mai mari decit gaura tevei (calibru), ci atit numai, cit sa intre in voie.
Se pune in teava un glont si se impinge cu arbiul pina ajunge in capat. Se pune apoi si celalalt glont si impingindu-l cu arbiul, cind acest al doilea glont ajunge pe la jumatatea tevei, cel dintii care este la gura tevei, sare si pocneste.

2. Puscociul de peana.
Se ia o peana de gisca si se taie la amindoua capetele ca sa ramina o teava.
Arbiul se pregateste ca si la puscociul de soc.
Acum se ia o coaja de pepene verde si se petrec printr-insa teava. Patrunzind coaja de pepene cu teava, trebuie sa se stie ca se pune pe partea miezului si iesind prin partea coajei, ramine in teava un glont potrivit pe gura tevei.
Se impinge acest glont cu arbiul pina ce ajunge la capatul tevei, cu miezul inainte.
Se ia apoi al doilea glont din coaja de pepene cu teava,, impingindu-l cu arbiul, din partea coajei cind ajunge pe la mijlocul tevei, glontul sare si pocneste, intocmai ca si glontul de la puscociul de soc. Pocnitura insa de la puscociul de peana este mai putin rasunatoare, deoarece: si puscociul este mai mic.

II. Puscociu cu apa.
Acesta se face numai de soc ori si de cucuta. Se taie ramura tot ca aceea de la puscociul cu gloante; insa teava ramine la virful ei cu nodul ramurei de soc. La nod, miezul este lemnos si acopera toata teava. Se scoate miezul din teava ca si la puscociul cu gloante; insa nodului din virful tevei i se face o mica gaurice tocmai in mijloc.
Se pregateste arbiul ca si la puscociul cu gloante, insa in virful lui se leaga nitica cirpa infasurata impregiurul lui, de atita grosime, cit sa alunece pe gaura, fara sa lase vreo resuflatoare cit de mica.
Dupa ce se uda bine cirpa, se baga in teava. si punind virful puscociului in apa, trage arbiul pina aproape de gura tevei. Tragind arbiul inapoi, puscociul soarbe atita apa cit se umple, apoi impingind arbiul iar inainte, apa tisneste pe gauricea de la nodul virfului ca dintr-o tulumba.

(1885)




Puscoace


Aceasta pagina a fost accesata de 1894 ori.
{literal} {/literal}