Arsicele

Arsicele

de Petre Ispirescu


Arsicele sunt incheietura genunchiului de dindarat la vite, si anume osciorul acela care pe amindoua muchile sunt facute cam ca un S.

Sunt arsice din dreapta si arsice din stinga, dupa cum ies, de la piciorul din dreapta, sau de la piciorul din stinga al vitei.

Cu aceste incheieturi iesite de la oi, si numite arsice, se joaca baietii fel de fel de jocuri, incepind de cu primavara, pina vine timpul zmeului.

Arsicele de la miei se numesc miele, cele scoase din pastrama se numesc capre. Ele sunt mai mari, fiindca vin de la oi si berbeci taiati la zalhana si sunt intarite de saramura in care a stat pastrama. Arsicele scoase de la tapi si de la capre, care sunt si mai albe la os, se numesc solbe.

Caprele si solbele nu se pot roade cu dintii; iara mielele se pot roade. Acesta este mijlocul prin care baietii deosebesc soiurile de arsice, unul de altul. Toate partile arsicului au nume. Partea care este cam cocoseata, cind sta arsicul culcat cu aceasta parte in sus, se cheama om. Partea cea de dedesubt, adeca dimpotriva omului, si care are o gaunatura destul de mare, se cheama gaura.

Cind arsicul sta ridicat pe muche, cu partea scobita in sus, partea aceasta se numeste bei; iara partea dinpotriva, care sta pe pamint, se numeste sici. Se cheama ca sta arsicul tut cind se intimpla de sta in cap ori in picioare. Aceasta se intimpla rar.

Arsicul acela, care-l intrebuinteaza copiii spre a lovi alte arsice, se cheama ichiu. (Dincolo de Milcov se numeste tap.) El, trebuind sa fie mai mare si mai greu, se plumbuieste.

Pentru aceasta se patrunde arsicul din bei in sici si din cocosetura in gavanatura, si se umple cu plumb topit.

Apoi partea din gavanatura se freaca pe o piatra, ca sa se netezeasca, partea pe care se duce ichiul. tarsiindu-se, cind da cu dinsul la joc.

O capra pretuieste cit doua miele; o solba cit trei.

Un ichiu bun n-are pret.

Ichiurile din dreapta sunt deobste mai cautate: se zice ca este din dreapta arsicul care, tinindu-l de cap, siciul vine la degetul cel mare, iar gavanatura in afara. Se zice ca este din stinga cind beiul vine la degetul cel mare.

Totdeauna cind se tine ichiul in mina,fie din dreapta, fie din stinga, partea arsicului ce se cheama om, sta cu partea catra palma copilului.

Numarul arsicelor cit trebuie sa puna cineva deodata la un joc se numeste giol.

(1885)




Arsicele


Aceasta pagina a fost accesata de 2424 ori.
{literal} {/literal}