Vulpea firoscoasa

Vulpea firoscoasa

de Petre Ispirescu


Intr-o vie paragina isi facuse culcusul o vulpe. Acolo fatase si crescuse mai multe rinduri de pui. Stapinul viei era un pierde-vara, care astepta sa-i dea cineva mura in gura. in toate verile croia la planuri cum sa-si lucreze via, dara nu punea mina sa faca nimic. Via din ce in ce se paraginea.

Cei din urma pui ai vulpei se facuse catelandri. incepusera si ei a sari din cuib. Intr-una din zile, unul din puii de vulpe zise mamei lor:

- Mama, nu e bine de noi.

- Dara de ce, ma? intreba muma-sa.

- Am auzit azi pe stapinul viei, raspunse catelandrul de vulpe, zicind: "Ma, da' ce mare a crescut balariile astea. Saptamina viitoare am sa pui s-o sape."

- Taceti din gura si catati-va de treaba, le zise vulpea batrina, cunosc eu cine este stapinul viei.

Vara trecu si nici o postata de pamint nu fu ridicata din vie.

In vara urmatoare catelandrii isi facusera si ei fiecare cite un culcus.

Iesind la vinatoare, fiecare incotro putea, auzira iarasi pe stapinul viei, care venea din cind in cind sa-si vaza via, ca are de gind sa si-o sape.

-Mama, zise unul, dupa ce se adunara cu totii impregiurul batrinei vulpi, am auzit azi pe stapinul viei ca are sa puie sa smulga cu minele burianul din vie si sa-i dea o sapatura teapana, caci prea s-a intelenit pamintul.

- Ia catati-va de treaba, va spui eu, si n-ascultati la fleoanca lui, zise batrina.

Trecu si vara asta si nici un buruian nu se clinti din loc.

in cealalta vara ce sosi, catelandrii de vulpe se facuse vulpi cumsecade si fiecare din ei avea catelandri.

intr-una din zile se adunasera toti vulpoii si vulpile cu catelandrii lor la vulpea batrina si-i spusera:

- Mama, am auzit azi pe stapinul viei ca de s-ar usca mai bine burianul, caci are de gind sa dea pirjol viei la toamna, caci si asa nu-i aduce nici un folos, si apoi vrea sa limpezeasca locul.

- Ei, dragii mei, acum sa va luati ale trei fuioare si sa va risipiti ca puii de potirniche care incotro va vedea cu ochii; caci nebunul este in stare sa faca o asa becisnicie.

(1879)
Vulpea firoscoasa


Aceasta pagina a fost accesata de 3934 ori.
{literal} {/literal}