Varza rosie

Varza rosie

de Petre Ispirescu


- Cine era domnul acela care iesi pe usa din fund, nevasta, cind am intrat aci? intreba un barbat pe femeia lui.

- Ce om? barbate, vino-ti in fire, ii raspunse femeia.

- Bre, nevasta, eu am vazut pe cineva iesind d-aici pe usa de din dos, cind am intrat. Sa-mi spui drept cine a fost, ca, uite, se face lucrul dracului.

- Taci din gura, barbate, sa nu te auza cineva si sa creaza ca asa este. Ce, umbli sa ne faci casa de rusine?

Cine dracul te-a mai obrocit pina intr-atit incit sa visezi destept? N-a avut sa iasa nimeni de-aici; caci unde vine cineva pe la noi cind lipsesti tu de acasa?

Barbatul, nemultumit de raspunsurile femeii sale, iese pe din dos sa vaza nu va putea da oare de urma celui care a fost in casa lui?

Cautind in dreapta si in stinga, se pomeni, fara sa stie cum, in curtea unei precupete ce sedea alaturi si cu care nevasta-sa traia in buna vecinatate.

- Buna ziua, lele Dragomiro.

- Multumim dumneavoastra, jupin Dimcio; dara ce sunteti asa suparat?

- Pentru ce imi zisesi multumim dumneavoastra, lele Dragomiro, deoarece sunt singur?

- Cum Dumnezeu? Asa sa fie oare? Ei! vezi, acum nu ma mai mir de cele ce-mi spunea si barbatu-meu, cind am venit din piata. Eu am socotit ca vrea sa ma ia incolo, cind mi-a spus ca era singur. si sa vezi dumneata, acum inteleg eu siretenia pricinei. Uite, jupin Dimcio, am mincat si eu din varza cea rosie, din care ai cumparat si dumneata azi dimineata pentru salata; si nu stiu ce naiba a avut, ca, uite, cum am inghitit-o, am simtit ca mi se impaiejeneaza ochii si mi-a tulburat vazul. imi pare unul tot doi. Ma uit la dumneata si mi se pare ca mai sta unul la spatele dumitale.

- Ce spui, lele Dragomiro? apoi asta este un fel de obroceala.

- Cam asa, jupin Dimcio; pirdalnica aia de varza trebuie sa fie pricina.

- Ei vezi? eram sa fac un pacat. Cind am venit azi acasa, dupa prinz, mai devreme, ce e drept, decit alta data, si mie mi s-a parut a fi inca cineva pe linga nevasta-mea si ca a iesit pe usa de din dos.

- Vai de mine! Bine ca te aduse Dumnezeu pe-aici, sa afli de la mine istoria verzei. si sa stii ca de se va intimpla ceva in casa dumitale, ce-mi va da vro banuiala ca jupineasa sovaieste, ori iti calca credinta, eu voi fi cea dintii care ti-oi spune; caci mult bine vaz eu din o asa casa. Dumneata esti bun; jupineasa dumitale milostiva; si ar fi pacat de Dumnezeu sa vi se sparga casa din pricina mea, daca nu ti-oi spune ce voi vedea.

Jupin Dimcio se linisti si se intoarse acasa cu cugetul impacat.


(1879)
Varza rosie


Aceasta pagina a fost accesata de 1872 ori.
{literal} {/literal}