Tifla sub giubea

Tifla sub giubea

de Petre Ispirescu


Pe vremile acelea Vilara era tare si mare. De boier, boier; de invatat, invatat; dar se pricepea la multe dracii. Om bogat, el luase in otcup ocnele si vamile tarii (asa se zicea pe atunci arendasia astor venituri ale tarii). El punea in paine pe slujbasii de la aceste doua asezamanturi, el ii scotea. si apoi avea darul de a sti sa-si aleaga oamenii, stii colea, pe spranceana.

Nu putea sta inaintea lui nici cel mai mester gasilaci, nici macar cei ce ar fi luat oul de sub cotofana, fara sa simta ea, caci Vilara il mirosea cat de colo si stia el cum sa mi-l dea pe brazda a fi om de omenie. Pasamite era vulpe batrana, cum se zice.

La usa acestui boier in toate zilele era gloata mare de boiernasi si de slujbasi, care asteptau poruncile cuconului arendas.

intr-una din zile prin gloata aceasta de oameni era si unul din acei ce traiau cu chiverniseala din mila boierului. Acesta nu stiu ce aflase despre dansul ca il chemase.

Intrand la boier in casa cu giubeaua stransa la piept de sta sa-i plesneasca, Vilara unde mi-si bolovani niste ochi cercetatori asupra lui de sa-i vada pana si maruntaiele dintr┬Činsul, de sa-i ghiceasca toate gandurile si ii dadu un zabrac de-l trecuse naduselile pe bietul om.

O mie de ani se paru bietului slujbas cat tinu dojana aia parinteasca. Cand iesi afara si se vazu ca nu-l scosese din slujba, rasufla si dansul, si o rasuflare adanca, ca scapase cu fata curata.

- Dar ce fu asta pe tine, nenisorule? prinse a-l intreba unul din cei ce fusese de fata.

- Ce sa fie, frate? Nu vazusi ca ma facu ca pe o albie de porci, ia asa pentru o banuiala? Dar fie ca mi-am scos si eu din capete.

- si cum ti-ai scos din capete? intreba un altul.

- Iaca bine. De cate ori ma ocara cu vreo vorba injositoare, eu ii dam cu tifla.

- Cum ii dadeai cu tifla? si te vedea el?

- As! Ce stai D-ta de vorbesti? Iaca, deschideam pulpana giubelei si acolo, infundat, ii dam cu tifla mereu, ascultind nesabuitele lui injuraturi.


(Publicata in  decembrie 1883)

Tifla sub giubea


Aceasta pagina a fost accesata de 1858 ori.
{literal} {/literal}