Scrie, logofete, scrie!

Scrie, logofete, scrie!

de Petre Ispirescu


Era un boier poznas, caruia nu prea putea sa-i intre in voie fitecine. Odata, avind trebuinta boierul de un logofat, dete sfara printre logofeti despre una ca aceasta.

De indata droaia de logofeti incepu a merge la boierul, si cu metanie plecata, cerea sa fie priimit in slujba. Boierul, care stia ca numai sa arunce cu caciula si va veni o spuza de logofeti, ca parul din cap, se tinea cam greu. si cum era si de poznas, pe fiecare din logofeti cum venea, asa il trimetea sa se plimbe.

Un potcas de logofat, insa, ii veni de hac. Cum se infatisa la boierul, nu stiu ce facu, nu stiu ce drese, ca boierului ii cam placu boiul, infatisarea si vorbele lui, caci, ce e drept, erau hazlie s: tantose. Dupa ce ii arata hirtie si condei, ii zise si lui, cum zisese si la toti ceilalti logofeti, care mai venise:

Scrie, logofete!

- Scriu, boierule, raspunse el.

si dupa ce scrise aceste vorbe, statu. Boierul, vazind ca asteapta si nu mai scrie, ii zise iarasi:

- Scrie, logofete, scrie!

- Scriu, boierule, scriu.


Astfel merse treaba pina de vro cincisprezece, douazeci de ori.

in cele de pe urma, lua boierul sa vaza ce scrisese.

- Tu esti de mine, por-de-ciine, ii zise boierul si de astazi chiar sa stii ca esti in slujba mea.

- Ma cam batea pe mine gindul despre una ca asta, boierule, raspunse el zimbind.

Apoi, luindu-si inima in dinti, intreba si el pe boier, zicind:

- Te rog, boierule, ia spune-mi de ce nu ti-a placut scrisul de la nici unul din citi logofeti s-a infatisat la d-ta?

- Sa vezi, tu, ma, scrisul la mai multi mi-a placut, dar ceea ce scrisese nu mi-a placut. Unii imi scria Tatal nostru, sau Crezul pare ca eu as fi fost popa. Altii imi scriau la jelbi cu genuchi plecate si cu lacrami fierbinti, de cit p-aci era sa ma opareasca. Iara altii mizgaleau hiitia cu niste zapise si cu niste fleacuri de parca le vindusem vrodata brinza, si d-aia le-am dat tutulor ravas de drum. Tu insa n-ai scris asa frumos cum unii din logofeti scrisese; dara n-ai iesit din cuvintul meu. si sa stii, tot asa sa umbli cit vei fi la mine, c-apoi te asteapta falanga.


(1879)

Scrie, logofete, scrie!


Aceasta pagina a fost accesata de 2016 ori.
{literal} {/literal}