Saracilor mini multe!

Saracilor mini multe!

de Petre Ispirescu


Ispravnicelul unei mosii capatase de la stapina-sau, pentru slujbele sale cele credincioase, un petic de loc ca sa-l lucreze pe seama sa. El, din firea lui fiind zgircit, nu-i venea a scoate sa plateasca oamenilor pe care voia a-i pune sa-i munceasca. Ce sa faca, se gindea el, ca si locsorul lui sa fie muncit si bani sa nu dea si nici el sa nu se osteneasca cu munca?

Se duse pe la sateni si le dete de stire ca-n ziua de sarbatoare cea mai apropiata sa stie ca au sa se adune sa-i faca o claca, muncindu-i cu mic cu mare locsorul lui, ceea ce se si facu.

Se stie ca la claca bani nu se da, ci numai de mincare si de bautura.

Crestea inima intr-insul cind se uita ispravnicelul cum mergea de repede lucrul.

Pluguri, rarite, brazda pamintul, parca n-ar fi fost zdravan. ii ridea mustata, cind vedea sumedenia de lume, ca albinele, cum mergea in sus si in jos, si se intorcea care de care sa faca treaba mai buna si mai iute. Cind baga de seama, cam pe la namiazi, ca locusorul lui este arat si aproape de a fi si semanat, sari in sus de bucurie si striga:

- Saracilor mini multe!


Satenii vazind ca se apropie de a sfirsi munca, nu lasara de namiezi, ci se pusera cu inima si dara un prefai bun lucrului ce mai ramasese. Astfel ei sfirsira inainte de cum facusera Socoteala. Ce nu se face cind lucreaza omul cu voie buna, cu cintece, si cu glume!

Acum trebuia sa le puie masa.

Ispravnicul taiase un noaten si il pusese la foc. Ce sa fie un noaten la atita leaota de lume? Nu le ajungea nici pe o masea sa puie.

Daca vazu ispravnicelul puse de taie un grasun. Intr-o clipa ii smulsera coama, il pirlira, il fripsera si-l mincara. Le mai aduse nitica pastrama, brinza, oua, ce se mai gasi prin bordeiul lui.

Pe cind mincau oamenii si rideau si povesteau fel de fel de glume si ghicitori, ispravnicelul se uita cu jind cum i se duce atitea lucruri de mincare pe giturile muncitorilor. El credea ca claca este papuse, dara vazu acum ca nu incape pe usa. Cind auzi ca oamenii mai cer de mincare, el o rupse d-a fuga si striga:

- Dracu sa va ia de guri multe!


(1879)
Saracilor mini multe!


Aceasta pagina a fost accesata de 1753 ori.
{literal} {/literal}