Pasarea cu coada lunga

Pasarea cu coada lunga

de Petre Ispirescu


A fost o data un boier. El avea, cum avea boierii p-atunci, si tigani robi si scutelnici si toate bunurile. Dintre toti copiii de case, copii luati pe procopseala si dintre toti tiganii, Dinu tiganul ii cazuse tronc la inima. si avea dreptate boierul. Dinu era un flacaiandru istet, destept, infipt si spirt, nu gluma.

Boierul de multe ori se lua dupa gura lui si vedea ca ii iese inde bine. Dinu era nedespartit de linga boier. Dinu in sus, Dinu in jos, Dinu in toate partile. Ce zicea Dinu, nimeni nu putea sa dezica.

Acest boier avea obicei, cind spunea cite ceva, de-si da drumul gurei, astfel incit nici el nu-si mai putea da seama de ceea ce spunea. si cum era si de indraznet, Dinu zise odata boierului:

- Boierule, ma iarta, sa nu-ti fie cu suparare, dara prea le spui si dumneata groase. Mi-e rusine mie de rusinea dumitale. Spune-le nitel mai cu mot, iar nu asa odoronc-tronc, ca din topor, daca vei sa te creaza lumea.

- D-apoi nu stii tu, ma tigane, ca cu o minciuna boiereasca treci in tara ungureasca?

- Ba stiu. Dara cu una d-ale dumitale nu mergi nici la Colintina.

- Asa sa fie, Dinule? Ei bine, iaca, tu cind ma vei vedea ca prea ma intinz, sa ma tragi de mineca giubelei.

Nu trecu mult si boierul se afla la un ziafet cu mai multi boieri.

Dupa ce-si stropi nitel maseaua, boierul simti ca-l maninca limba. Apoi din vorba in vorba, fiindca vorba vorba aduce, el zise ca are sa spuie o istorie ce o vazuse cu insusi ochii sai.

Dinu, cum auzi, se facu numai urechi si se hotari ca de asta data sa nu lase pe stapinu-sau a cadea in pacat.

Boierul incepu:

-Cind eram tretilogofat,boieri dumneavoastra, si ma duceam la un sat din partea cimpului, am vazut intr-o padure o pasare asa de frumoasa cum nu mai vazusem pina atunci. Eu dau cu socoteala ca va fi fost pasarea care ne spunea dascalul ca se numeste finix. Ea era cam ca paunul nostru, si avea o coada, minunat de frumoasa, si lunga, pe nemincinos, de trei stinjeni.

Dinu de la spate, fiindca tiganul sta totdauna la spatele boierului cind sedea la masa, il trase de mineca.

- Adica, zise boierul, poate ca nu era de trei stinjeni; dara doi stinjeni tot avea.

Dinu il trase de mineca iara.

- Ce zic eu doi stinjeni? insa dau cu socoteala ca era de un stinjen, fara doar si poate.

De a treia oara Dinu trase pe boier de mineca. Boierul unde se intoarse iute catre Dinu si se rasti la dinsul, suparat foc, zicindu-i:

- Du-te la dracu, mai tigane, ce, vei sa-mi ramiie pasarea fara coada?


(1879)
Pasarea cu coada lunga


Aceasta pagina a fost accesata de 1764 ori.
{literal} {/literal}