Inimasoia tiganului lacatus

Inimasoia tiganului lacatus

de Petre Ispirescu


Un tigan lacatus plecase, cu uneltele sale, dupa agoniseala din sat in sat. Dupa ce umbla cit umbla, cind fu sa se intoarca la salasul lui, il apuca noaptea de marginea unei paduri.

Ce sa faca el? Unde sa miie peste noapte? si fiindca padurea nu era asa intinsa si salasul lui nu prea departe, isi lua inima in dinti si se hotari sa strabata padurea.

Mergind el, ce-i plesni baraonului prin cap, ca incepu sa vorbeasca cu uneltele lui, ca de s-ar intimpla sa se intilneasca cu cineva, sa creaza ca sunt mai multi insi.

Si asa incepu a zice:

"Tu baros
Sa mergi pe jos,
Tu cleste
Mergi barbateste.
Iar voi foaie, sa stati acolo unde sunteti".

Inimindu-se astfel tiganul, se facea ca merge fara grije; dara inima intr-insul se facuse cit un purice. si merse, si merse, pina ce, impiedecindu-se de o buturuga, dete in nas, iara foalele pe cari le ducea la spinare ii cazu pe cap. tiganul ramase locului, ca si mort de frica si zise in sinesi: "Haiti! M-a ursat ursoaica".

Si nu mai cricni nici pis. Stind el acolo ghemuit si crezind ca l-a si inghitit vrun urs, incepu peste noapte a tremura de frig. Atunci isi deschise si el ochii si, cautind incoace si incolo, zareste o stea prin urloiul pe unde sufla foalele si incepu a se minuna in sine, zicind: "Doamne! Doamne! Mare ti-e minunea! si prin bardahanul ursoaicei se vad stele! Ce n-as da eu acuma sa scap de aici! dara se vede ca asa mi-a fost mie orinda."

Si tremura tiganul acolo, facut galetuse, cu foalele in cap pina la ziua.

Cind incepura a trece calatorii, unul dintre ei, vazind pe tigan motrosit acolo in mijlocul drumului, se duse la dinsul si, miscindu-l cu piciorul, ii zise:

- Scoal'd-acolo, mai tigane.

- Fugi, romanico, sa nu te urseasca si pe tine ursoaica, cum m-a ursat si pe mine.

- Ce spui tu, tigane, de ursoaica? Ia-ti foalele din cap si scoal‘, ca da caruta peste tine.

Auzind tiganul de foaie, intinse si el mina cu sfiala si simtind ca foalele lui ii era peste cap, odata sari in sus, zicind romanului:

- Bogdaprosti, romanico, minca-te-as, ca m-ai scapat de la moarte.


(1879)

Inimasoia tiganului lacatus


Aceasta pagina a fost accesata de 1684 ori.
{literal} {/literal}