Facerea muierii

Facerea muierii

de Petre Ispirescu


Spun, mare, ca D-zeu, dupa ce a urzit pamintul cu ariciul, avu pofta sa faca si oameni.

El si-a implinit pofta inimii tocmai pe tocmai.

Facu pe om si se veseli o toana. Catelul, cum este el lingusitor, tot fatiia din coada si se gudura pe linga Dumnezeu; iara Dumnezeu il luase in nume de bine si nu facea un pas, fara sa nu fie si catelul cu dinsul.

Voind sa faca si pe muiere, ori ca uitase cum facuse pe om, sau ca de teama ca nu va mai nimeri sa faca acelasi lucru a doua oara, precum il facuse intii, statu la chibzuri.

Se socoti ce se socoti si indata adormi pe om. Pasamite ca plasmuise el ceva nou in gind, si de unde sa nu fie asa? Scoase o coasta de la om ca sa faca pe muiere si o puse jos alaturi, pina sa inchiza rana ce facuse bietului om.

Catelul sta si el acolo si se uita la stapinul sau ce face.

Pe cind Dumnezeu se framinta cu firea si se muncea a vindeca rana omului, catelul hat! ia coasta in gura si pe ici ti-e drumul! Vezi ca p-atunci cateii se vede ca nu erau invatati a face sluji! Cind baga de seama Dumnezeu, coasta nu e. Se uita in sus, se uita in jos, si, ce sa vezi d-ta? Fugea ciinele, nene, de parca-i dase cineva sub coada cu unt-de-neft.

Striga Dumnezeu:

- Cutu! Cutu!...

Dara unde sa mi-l auza ciinele! Cum bag de seama se dadulcise, necuratul, la carne de om.

Iara daca vazu Dumnezeu ca nu este chip sa scoata coasta din gura ciinelui altfel, se lua dupa dinsul. Ciinele, fugi, Dumnezeu dupa el. si fugi, si fugi, si fugi, pina ce Dumnezeu se cam supara si unde mi se optinti o data, sari cale de un conac, il ajunse ca pe el, si mi-l apuca de coada. Ciinele trage, Dumnezeu tine. Nu vrea, dusmanul, sa lase coasta din gura nici in ruptul capului. si trage, si trage pina ce Dumnezeu ramase cu coada lui in mina, iar el se duse ca un turbat si dus a fost pina azi. Spun ca de atunci a ramas turbarea la ciini.

Dumnezeu, mihnit si ostenit de atita alergare, statu locului si se uita cind la ciine, cind la coada lui cu care ramasese in mina; apoi, scirbit, trinti coada jos pe pamint si zise:

- Muiere sa se faca.

Si muiere se facu.

Noi astazi nu mai suntem asa prosti ca oamenii cei de demult sa credem toate parascoveniile. Femeile noastre nu sunt din cele facute din coada ciinelui. Or fi cine or fi, numai muierile noastre nu sunt. Asa sa stiti d-voastra.


(1879)
Facerea muierii


Aceasta pagina a fost accesata de 1730 ori.
{literal} {/literal}