Descoperirea hotiei cu paiele

Descoperirea hotiei cu paiele

de Petre Ispirescu


In gradina boierului D... de la mosie lucrau ca la treizeci de tarani. Intr-o zi cuconita boierului iesise sa se preumble prin gradina. Dumneaei era imbracata taraneste. Avea niste fote lucrate numai cu matase si cu fluturasi de argint. Iia era de borangic subtire cum este casa de paiangen, si impodobita cu matasuri, fir si fluturasi de aur; si niste conduri de pare ca erau turnati pe piciorusul dumneaei. ii sedea de minune de bine cu doua coade lasate pe spate si cu capul infasurat intr-o marama alba ca zapada. La git avea o salba numai de bani vechi de aur.

Plimbindu-se pe ici, pe colea, nu baga de seama ca pierduse salba, apoi se intoarse acasa. Pasamite salba nu era bine legata. si dumneaei, sarind ca o caprioara prin ale stufisuri de flori si de verdeata, ii cazuse de la git fara sa simta. Cind, bre! salba nu e. Scula in picioare toata casa, puse pe foc toate slugile sa-i scoata salba din pamint din iarba verde, ca nu e de trai. Cautara in dreapta, cautara in stinga, salba nu e!

Iar daca veni boierul acasa si afla, chema pe toti taranii care lucrau in gradina. ii intrebara. Dara ei luara toti pe nu stiu in brate, si cauta fiecare sa se scape de napaste.

Boierul fagadui nu stiu cit celui ce-i va aduce salba, fiindca, zicea boierul, cine a gasit-o, nu se cheama hotie de o va inapoia. Cu una, cu alta nu o putu scoate la capat ii. Atunci boierul hotari sa o intoarca pe foaia cealalta.

Chema sa vie a doua zi in casa la dinsul toti cei treizeci de tarani, chema si pe preotul satului; pina atunci lua treizeci de paie de griu, le taie pe toate dupa o masura si le puse pe masa.

A doua zi se adunara toti cei chemati. Preotul se imbraca in odajdii si incepu sa citeasca rugaciunile obicinuite la asemenea intimplari, si dupa ce zise si Evangelia, cazu in genuchi si impreuna cu dinsul toti cei adunati. si, ridicind glasul, zise, cu un grai limpede, ca sa fie auzit si inteles de toti, o rugaciune, fara sa stie taranii ca era scrisa de boier. Acea rugaciune cam asa glasuia: "Doamne, tu care toate le stii si carele toate le faci cu vointa ta cea mare si puternica, asculta rugaciunea nevrednicului robului tau si fa ca paiul ce va fi la nelegiuitul acela care a furat salba sa creasca pina miine dimineata cel putin de un lat de unghie. Facind tu aceasta minune, vor scapa atitia oameni nevinovati de napaste si minunea ce-i vei arata va face pina si pe cel mai nelegiuit sa te slaveasca in veci.“

Toti raspunsera: "Amin".

Dupa aceasta sculindu-se boierul, de fata cu totii, scrise pe fiecare pai cite ceva si imparti cite unul la fiecare taran.

- Miine de dimineata, zise boierul, sa fiti iarasi cu totii aici, sa vedeti minunea ce auzirati pe mos popa ca va face Dumnezeu dupa rugaciunea sintiei-sale cu hotul.

Taranii se dusera fiecare la ale sale. Hotul insa statu de cugeta. Apoi, tremurind de frica, desi era lepadat de lege, si crezind ca paiul o sa creasca, nu-l lasa necuratul de inima ca sa dea salba, ci zise: "Popa a zis ca paiul sa creasca cel putin de un lat de unghie, eu o sa tai din pai mai mult, doar n-o fi el al dracului sa creasca mai mult“. Cum zise si facu.

A doua zi se adunara taranii unul cite unul si aducindu-si paiul ce priimisera, il da in mina boierului. Boierul cum le vedea, le masura si le punea gramada la un loc.

Hotul fu cel din urma care veni. Cum il vazu boierul, ii iesi inainte. isi dete si el paiul. Boierul masura din ochi paiul si, fara a-l mai pune la masura, il apuca de mina si striga:

-Asta e hotul! Puneti mina pe el!

- Crucea lui de pai al dracului! De doua latimi de unghie l-am taiat si tot a crescut?!

Nu crescuse paiul, dara boierul baga de seama ca era mai scurt decit celelalte, cind el stia ca le taiase pe toate dopotriva.


(1879)
Descoperirea hotiei cu paiele


Aceasta pagina a fost accesata de 1781 ori.
{literal} {/literal}