Scrisoare Grigore Tocilescu catre Petre Ispirescu (19 februarie 1879)

Scrisoare Grigore Tocilescu catre Petre Ispirescu (19 februarie 1879)

de Petre Ispirescu


Paris, 19 februarie, 1879. 99 Bd. St. Michel.

Iubite domnule Ispirescu, Am primit de mai mult timp scrisoarea dtale si pe data am si platit la redactiunea ziarului Imprimerie abonamentul. Va trimit quitanta si in acelasi timp va esprim salutari afectuoase din partea redactorului cu care zice ca sunteti de mult si vechi prieten. Mi s-a parut un batrin preaplacut si cumsecade.

in privinta hirtiei ce mi-ai trimis o gasesc buna, insa te rog a nu o ingajia (sic!) pentru cuventul ca preved niste imprejurari impiedicatoare a mai tipari taranul român asa curind: voi sa ma esplic: am atita de lucru aici in Paris, atitea studii de facut, incit mi se pare ca a pierde timpul cu revederea unui text român - nu este nici oportun - nici destul de util. Poate ca mai tirziu voi gasi timpul priicios. Daca insa alte imprejurari ma vor sili la aceasta, apoi te voi instiinta eu pe data - a termina cu afacerea hirtiei. As vrea intii sa vad finita cartea despre daci - cu care ma ocup acuma - si care mi se pare mai grea (partea ce mi-a ramas) decit toata lucrarea de pina aci. Aceasta fireste vine din aceea ca cineva nu poate face deodata toate si multe.

Am gasit in Arhivele Ministerului de externe o chronica italiana din secolul 16, care povesteste un fapt despre Vlad tepes, care mi se pare ca pirul astazi nu este cunoscut si anume: sultanul turcesc a trimis la tepes Dracula doi sclavi ai sai ca sa-i ceara tributul pe trei ani si soldati pentru ca sa-i faca ianiceri. Dracula zise sclavilor ca: "Eu voiesc ca capitanul din Nicopole sa fie el singur in societatea voastra; va voi aduce atunci multi oameni si cai si voi va veti alege ce va vor place, pentru ca sa nu poata domnul turc sa-mi impute ca nu l-am servit bine; tot atunci va voi numara si banii tributului".

Capitanul Nicopolii se intilni cu sclavii in fundul unui turn si astepta acolo pe Vlad. Dracula veni fara de veste cu armata sa pe la miezul noptii, la Nicopoli; amagi pe pazitorii cetatii spunindu-le ca el este capitanul cetatii; portile fura deschise; Dracula arse tot orasul, lua un mare numar de aur, argint si giuvaeruri si prizonieri turci, pe care-i duse la castelul sau; porunci sa taie urechile si nasul celor doi sclavi si astfel ii trimise la domnul sau turcul. Pe capitanul de la Nicopole il lasa liber, fara de a-i face vreun rau. Acest eveniment este pus la anul 1457, prin urmare in prima sa domnie.

Socotesc ca ai putea sa tiparesti istoria lui Vlad tepes, deoarece cele continute in romantul german de la Engel se afla deja utilizate de d-ta in partea povestelor despre Vlad tepes.

De la d. Iarnik inca n-am primit stire despre ce l-am rugat in cestiunea conditiunilor de admisibilitate la scoala obstetricala din Viena.

Ma opresc aci, scumpe d-le Ispirescu, rugindu-te sa nu te indoiesti de-a mea amicie si devotament ce-ti port.

Grigore Tocilescu

Scrisoare Grigore Tocilescu catre Petre Ispirescu (19 februarie 1879)


Aceasta pagina a fost accesata de 2059 ori.
{literal} {/literal}