Dreptatea lui Vlad Tepes

Dreptatea lui Vlad Tepes

de Petre Ispirescu


Vlad -voda Tepes aflase ca un calugar grec umbla prin tara in prostit, ca e limbut si cirtitor. si dorind ca sa-l cunoasca, merse intr-o dumineca la biserica. Acolo obicinuia si calugarul a merge.

Acesta, vazind pe voda, vru sa-si arate procopseala. Se urca in anvon si incepu sa invete pe poporeni cu cuvinte din Evangelie ca nu este bine sa hrapeasca ceea ce este al altuia; ca nu este bine sa se bucure cineva la averea aproapelui.

Voda, carele auzise din zvon, ce poama de om este, cum ca unele zice si altele face, il pofti la masa la dinsul.

Nu este hirtie si cerneala ca sa se scrie bucuria ce avu calugarul. Socotea ca a apucat pe Dumnezeu de un picior si se ingimfa; caci socotea ca procopseala Iui l-a facut sa dobindeasca un asemenea har.

Voda se aseza alaturi cu dinsul. il intreba fel de fel de lucruri din Scriptura. Pe cind insa vorbea calugarul, voda facea mereu la dumicati si si-i punea dinainte. Calugarul, cu umilinta lui cea prefacuta, se silea sa raspunza la intrebarile lui voda, cum sa-i placa, cu gind ca doar de va putea apuca si de la dinsul ceva. Nu baga insa de seama ce face voda.

incepind sa manince, il impinse pacatele de lua un dumicat de al lui voda si-l baga in gura.

N-apuca sa-l amestece bine si voda il apuci de mina, zicindu-i rastit:

- Tilharule, te-a.m prins! in biserica povatuiesti pe poporeni sa nu se bucure la averea altuia, sa nu apuce lucrul strain si tu faci mai rau decit un lotru. Tu-mi iei de dinainte, la masa mea chiar, dumicatii facuti de mine; nu esti vrednic sa traiesti in tara mea.

si, uitindu-se crunt la slujitori, adaoga:

- Sa se dea pierzarii aceasta vita imbaierata!

Se ruga bietul calugar de iertare, dete in genuchi, dara unde fura urechi ca sa-l auza, sau ochi ca sa-l vaza! Toate fura in desert, rugaciunile lui nu se ascultara.

Doi slujitori il inhatara si-l ridicara de la masa domneasca. Peste o jumatate de ceas bananaia in virful unei tepe.
Dreptatea lui Vlad Tepes


Aceasta pagina a fost accesata de 2744 ori.
{literal} {/literal}