Sfirleaza

Sfirleaza

de Petre Ispirescu


Aceasta se face in urmatorul chip. Se ia o bucata de tinichea (belch) rotunda ca de un ban de cinci lei, ori ca de un leu, sau mai bine unul din cele doua plumburi, cu cari vin pecetluite de la vama bucatile de postav, li se da doua gauri, departate una de alta ca de doua muchi de cutit (1/2 centimetru); se cauta ca sa fie facuta tocmai in mijlocul tinichelei. Se ia o bucata de sfoara, ca de un cot (80 cent.), potrivita la grosime cu marimea rotitei de tinichea si amindoua capatiiele sfoarei se petrec pria gauri dintr-o parte, adeca fiecare capatii printr-una din gauri; capatiiele se innoada apoi de partea cealalta. indoitura sfoarei de o parte si de alta se ia pe degetul cel aratator, care se indoieste ca un cirlig; se tine sfoara nu tocmai intinsa, dind tinicheaua catra mijlocul sfoarei. incepem a slabi sfoara si a face din miini, ca rotita de tinichea, ori de plumb sa se invirteasca inchipuind un cerc pina sa se rasuceasca sfoara. Atunci intinde sfoara, ca sa se intoarca rotita impregiurul ei pina ce, desrasucindu-se sfoara dinspre o parte, sa se rasuceasca inspre cealalta parte; atunci intinde sfoara din nou, si iara o slabeste, ca desvirtindu-se rotita, sa se invirteasca in partea inversa. Astfel se face necontenit, pina i se uraste baiatului si ia alta jucarie. Acesta este joc de iarna, cind nu pot copiii alerga pe afara.

Acesta si urmatoarele citeva sunt jocuri de baieti:

Se ia un bat sau o bucata de speteaza de zmeu, ca de o schioapa buna de lunga (cam 15 centimetri); se leaga capatiiele cu o ata indoita, asa ca sa nu se atinga atele una de alta, si se indoieste batisorul atit, cit se indoieste capul zmeului, la piriietoare (cam jumatate de cerc).
intre ate se baga un birlicel, pe care il invirteste, ca sa se rasuceasca atele.
Gind ii da drumul birlicelului, atele se desrasucesc fiindca le intinde batisorul si arunca birlicelul cit colo.

Aceasta se facea din fuse vechi.

Se ia un fus vechi, i se taie coada de sus de ramine cam de patru centimetri, se mai subtiaza oleaca cu cutitul, si sfirleaza este gata. Rasucindu-se cu doua degete, adeca cu degetul cel mare si cu aratatorul, i se da drumul pe jos. Cu cit rasuceala a fost mai cu putere facuta, cu atit si sfirleaza se invirteste mai mult sau mai putin.

(1885)




Sfirleaza


Aceasta pagina a fost accesata de 2139 ori.
{literal} {/literal}