Jocul in trei armene

Jocul in trei armene

de Petre Ispirescu


Acest joc se joaca cu parale.

Se cauta sa fie locul neted, in casa ori afara. in casa semnele se fac cu un tibisir (creta), iar afara cu un bat.

Se trage un semn de-a curmezisul, formind o dunga dreapta, cam de aproape un cot, de la un capat al dungei pina la celalalt, seformeaza o jumatate de cerc. inlauntrul acestei jumatati de cerc se face o alta jumatate de cerc departata in toate partile de cea dintii jumatate de cerc, cam de patru degete, si apoi o a treia jumatate de cerc inlauntru, departata de jumatatea de cerc a doua, tot cam de patru degete.

Se prind in joc doi, trei si chiar patru baieti. Se hotaraste ca sa se lase de la doi, trei si chiar patru pasi de la papa armeanului, dupa cum se invoiesc.

Se zice ca se lasa, cind de la acest semn isi arunca paraua spre cele trei armene, asa ca sa caza pe lat, iar nu sa se duca de-a dura.

Unde cade paraua, acolo ramine pina ce dau toti baietii ce s-au prins in joc.

A cui para cade in mijlocul armeanului al treilea, acela ia toate paralele.

Daca paraua cea mai inaintata este in al doilea sau in intiiul armean, el ia toate paralele. Se intimpla ca paraua vreunuia sa cada afara din armean, dincoace, adeca din partea din care dau baietii. Atunci, macar ca paraua n-a apucat sa intre nici intr-un armean, jocul se tine in seama, si cel ce a dat paraua lui mai inlauntru, adeca, dind, a facut paraua lui sa intre in al doilea sau al treilea armean, ia toate paralele.

Daca se intimpla ca doi baieti sa deie paraua ca sa intre in al doilea armean sau in al treilea, iar altii sa o deie in alt armean mai aproape, atunci nu se tine in seama jocul si dau de a doua oara.

Asemenea nu se tine in seama jocul cind paraua unuia se duce de-a dura si trece preste armene. La asemenea intimplare iarasi se da de a doua oara. Acesta este joc de baieti.

(1885)
Jocul in trei armene


Aceasta pagina a fost accesata de 2015 ori.
{literal} {/literal}