Jocul in nuci

Jocul in nuci

de Petre Ispirescu


Se cauta un loc, care sa fie cam inclinat, sa formeze adeca un povirnis. Acolo pe coasta sapa o gaura ca o canatuie de apa.

Se aleg zece sau douasprezece nuci de marime mijlocie.

Se hotaraste de la citi pasi departe de gaura sa deie.

Se prind in joc trei, patru, cinci sau oriciti baieti vor sa joace. Acest joc se joaca in bani.

Se invoiesc care sa deie intii, care al doilea, care al treilea si asa pina se orinduiesc, care dupa care sa deie pina la cel din urma.

Acum cel ce are sa deie intii, ia nucile in mina dreapta si se duce la semnul de unde are sa deie. Acolo pune calciiul sting pe semn. Ceilalti jucatori stau impregiurul gropitei. Fiecare din ei prinde, aruncind jos atiti bani citi vrea sa prinda. Unii mai multi, altii mai putini, cit vreau ei.

Se zice ca prinde cind pune jos banii ce voieste sa deie pentru un joc, de la mina unuia din ei. Cel ce da nucile, daca se incumeta in dibacia lui, zice: "ii tin pe toti". Daca i se pare ca prinsoarea tuturor este prea mare, zice: "tin numai pe cutare ori pe cutareā€. Atunci ceilalti isi iau banii de jos. Daca i se pare ca numai prinsoarea unuia este prea mare, atunci zice:

"tin pe toti; dar pe cutare numai cu atit", adeca cu cit voieste el.

Cel ce da nucile, dupa ce a pus calciiul sting pe semnul de unde are sa deie, si dupa ce s-a invoit pe cine sa tin, se sprigineste cu mina stiga pe genunchiul din stinga, intinde piciorul drept inapoi, tinindu-se in cumpana, isi lasa trupul spre inainte si, intinzind mina dreapta cu nucile, o leagana inainte si inapoi, spre gropita, tinteste bine cu ochii si arunca nucile.

Ca sa fie bine aruncate nucile, ele trebuie sa mearga gramada la un loc, iara nu risipite.

Sunt nucari dibaci, cari fac nucile oala mai adeseori. Se zice ca le face oala, cind intra toate nucile in gropita, aruncidu-le, si ramin acolo.

Mestesugul acesta atirna mult de la tinerea nucilor in mina pe degete, de la ochire si de la aruncare.

Daca aruncind nucile in gropita ies cu sot: cistiga cel ce a dat, daca ies fara sot: pierde.

Cel ce da, ori de a facut nucile oala, sau de a iesit din gropita nuci cu sot, aduna banii de jos, ia nucile, si da tot el pina spurca. Se zice ca a spurcat, cind ies nuci fara sot, si atunci plateste tuturor citi a pus si cit a pus; apoi altul ia nucile, da si el pina ce spurca si dinsul.


(1885)
Jocul in nuci


Aceasta pagina a fost accesata de 2246 ori.
{literal} {/literal}