Mingea - Jocul de-a calda

Mingea - Jocul de-a calda

de Petre Ispirescu


Acesta este un joc iarasi cu mingea.

Se aduna oriciti baieti vor sa se joace si se fac un cerc.

Unul dintr-insii trinteste mingea in mijlocul cercului si, sarind in sus, cel care va putea sa o prinza incaleca pe cel ce a trintit mingea.

Acum toti ceilalti baieti se fac jumatate de cerc dinaintea baiatului ce sta calare. Acesta trinteste mingea in mijlocul lor, tare, ca sa sara cit se poate de sus.

Daca baiatul, care s-a facut cal este dibaci si prinde mingea, incaleca el pe cel ce a fost calare si a trintit mingea.

Daca nu, cel ce a prins-o incaleca si el, si asemenea trinteste mingea. De cite ori se va trinti mingea, si citi o vor prinde, de atitea ori si atiti insi incaleca pe baiatul care a fost facut cal.

Se intimpla ca ori n-a fost mingea trintita bine, ori, voind mai multi a o prinde din saritura ei, sa nu se prinza de nimeni si sa ramina jos. Atunci intr-o clipa se raspindese care incotro apuca. Iar baiatul ce a fost cal se repede, ia mingea si arunca cu dinsa dupa unul, care i se pare ca ar putea sa-l loveasca ori, daca vede el ca nu o sa poata sa loveasca pe nimeni, arunca mingea catra unul pe care il socoteste el mai dibaci, ca sa-i faca un cal. Izbutind acela sa loveasca cu mingea pe cineva, dreptul de a incaleca intii este al baiatul care a cerut sa-i faca cal; iar de nu loveste pe nimeni, apuca mingea de unde a cazut cel ce poate si-si face luisi cal. Se intelege de [la] sine, ca toti se feresc de a fi loviti. De cum loveste pe cineva, ori fostul cal, sau altul, se aduna toti ca sa-l incalece, de vor prinde mingea, cind o va trinti cel care il incaleca pentru intiia oara, fac adeca cum au facut si cu acela care a fost cal la intiia data.

in chipul acesta urmeaza jocul acesta pana ce li se uraste baietilor si ori se lasa de el, ori incep altul.

(1885)
Mingea - Jocul de-a calda


Aceasta pagina a fost accesata de 1795 ori.
{literal} {/literal}