Jocul de-a puiul

Jocul de-a puiul

de Petre Ispirescu


Acesta se joaca in doi. isi alege fiecare jucator cite o bucata de olan (hirb) mai cu seama, ori de ciob de strachina etc.

Acesta trebuie sa fie cit se poate de drept in latime si aproape patrat; el se numeste calip. Unele calipuri sunt mai mari, altele mai mici; niciodata insa mai mari decit o jumatate de caramida, iar de groase in inaltime sunt ca o panachida sau ca degetul. Se alege un bulgare de caramida sau o piatra cit se poate de gogoneata, in marime cit un mar paduret. Acesta se numeste puiul.

Se departeaza amindoi jucatorii la citiva pasi departe de pui, si se lasa. Se cheama ca se lasa cind unul din doi da calipul sau catra pui, fara sa voiasca a-l lovi. Al doilea se lasa si el, si cauta sa-si deie calipul mult mai departe.

Cel dintii isi ia, calipul si da ca sa loveasca calipul celui de al doilea. Daca il loveste, numara una. Daca nu, cel de al doilea isi ia si el calipul si loveste pe cel dintii, si numara si el una. Apoi se intoarce catra pui, ia calipul de un colt cu degetul cel mare si aratatorul, tinindu-l astfel ca cea mai mare parte a calipului sa vina spre dinsul, adeca il apuca de un colt, care sa vina mai inainte, si da de-a tirsiitele ca sa loveasca puiul. Daca il loveste, de acolo de unde era, masura cu piciorul pina unde s-a oprit, si numara.

Sa zicem, ca lovind calipul sotului sau la joc, a numarat una, acuma cite picioare sunt pina unde s-a dus puiul, masurind, zice: doua, trei, si celelalte, pina ajunge la pui. Sa zicem ca sunt cincizeci.

Daca s-au invoit sa joace pina la cincizeci, el a cistigat; iar daca s-au invoit sa joace pina la o suta, se intoarce si cu calipul lui loveste calipul sotului si numara cincizeci si una, daca a lovit, iar daca nu, incepe sotul sau jocul, lovindu-i intii calipul si apoi pe pui.

Iara daca a lovii, se intoarce si mai loveste puiul inca o data si tot astfel pina implineste numarul ce s-a invoit la inceputul jocului, adeca o suta, doua, sau mai stiu eu cit.

Atunci pune calipurile unul preste altul jos, si deasupra pre puiul. Biruitorul loveste puiul cu virful piciorului cit in puterea lui, si pina acolo pina unde se opreste el, biruitul duce in circa pe biruitor si inapoi.

Dupa aceea incepe jocul din nou.

(1885)
Jocul de-a puiul


Aceasta pagina a fost accesata de 1744 ori.
{literal} {/literal}