Jocul de-a porumbeii

Jocul de-a porumbeii

de Petre Ispirescu


Acest joc este pentru copiii de la virsta, de sapte ani pina la zece. in acest joc intra si baieti si fete. Se alege un colt de poarta ori de casa, care se zice ca e cotetul porumbeilor. Dupa aceasta doi din cei mai rasaritei si mai intreprinzatori dintre copii, se fac unul uliu si altul porumbar.

Porumbarul se duce la cotet cu toti ceilalti copii, cari se zic ca sunt porumbei.

Uliul se departeaza de cotet si-i da tircoale primpregiur, cu miinile intinse, cum face uliul, cind urmareste de pe sus porumbeii cu aripile intinse.

Nu se apropie de cotet ca de trei sau de cinci pasi, dupa cum adeca se invoiesc de la inceput.

Porumbarul isi inalta porumbii, adeca trimite pe cite unul din cei mai molatici din copii sa se preumble; uliul se ia dupa dinsii si-i fugareste ca sa-i prinza. Acestia alearga in dreapta si in stinga, amagind umbletul uliului. Cind vede porumbarul ca vreunul din porumbii sai este aproape de a fi prins, da drumul la cite unul din copiii fugaci si mai cotitori.

Aceasta se intimpla atunci cind uliul pierde rabdarea, lasa pe ceilalti porumbi inaltati si se ia dupa cite unul, se tine dupa dinsul, il alearga si vrea cu dinadinsul sa-l prinza.

Baiatul cel fugaci, cum iese din cotet, se duce drept la uliu, joaca impregiurul sau ca sa-i atraga bagarea de seama asupra sa, ca sa lase pe baiatul cel ostenit si sa se ieie dupa dinsul.

Daca uliul se amageste si face ceea ce voieste porumbul cel nou venit, de multe ori se pacaleste, caci acesta, cum este si de odihnit, bun de picioare si stie sa coteasca, il oboseste, si alergatura ii este in sec.

Porumbul cel ostenit se intoarce la cotet.

Daca insa uliul nu se amageste de porumbul nou venit, nici nu-l baga in seama, ci alearga mereu dupa porumbul pe care il fugarea, in sfirsit il prinde.

Atunci se face ca il ciocneste in cap, si il duce la un loc deosebit, unde ramine pina la sfirsitul jocului.

Apoi se ia dupa alt porumbel si tot asa pina ii prinde pe toti.

Acest joc vara se joaca.

(1885)
Jocul de-a porumbeii


Aceasta pagina a fost accesata de 2244 ori.
{literal} {/literal}