Jocul de-a baba oarba

Jocul de-a baba oarba

de Petre Ispirescu


Acesta se joaca de copii mai mititei, adeca codanei, cum se zice. Ei pot fi baieti si fete, amestecati, sau numai de baieti, ori numai de fete. El se joaca mai adesea iarna si in casa.

Ca sa se stie cine are sa se faca baba oarba, se aduna toti copiii, cari vor sa se joace, intr-un cerc, si unul din ei incepe a zice una din paremiile aratate la jocul de-a ascunsele. Cel ce ramine fara sa fi ajuns la dinsul vorba din urma, acela se face baba oarba.

Pe baba oarba o leaga la ochi unul din copii cu o basma. Dupa aceasta o apuca pe de la spate si o duce aproape de usa. Ajunsi aci, copilul, care tine de umeri pe baba oarba, o intreaba:

- Pe ce sezi?

- Pe darac.

- Du-te la barbat!

si o impinge nitel, fara insa a lua minile de pe umerii ei. Apoi o intreaba din nou:

- Pe ce sezi?

- Pe nuiele.

- Du-te la muiere!

si iara o impinge nitel, tot fara a lua minile de pe umerii ei, si o intreaba pentru a treia oara:

- Ce-ai mincat aseara?

- Pine cu papara.

- Iesi pe usa-afara!

- Dar alaltaseara?

- Pine cu masline

- Ia-te dupa mine!

De asta-data ii face vint foarte usor, ca sa nu semene ca-i da brinci, si-si ia rapede minile de pe ea, tragindu-se iute inapoi. Daca baba oarba este mai iute de mini si, intorcindu-se, prinde de haine pe cel ce ii zice: "Iesi pe usa afara", fara a se feri, apoi acela se face baba oarba.

Dupa ce ii da drumul, baba oarba umbla orbecaind si cu minile intinse, cautind sa prinza pe vreunul din copii. Acestia se feresc; dara tot nu pot sa-si tina risul, cind vad pe baba oarba ca prinde aerul, crezind ca apuca pe cineva. Baba oarba asculta si, incotro i se pare ei ca aude susuituri ori risete, intr-acolo se indrepteaza, si tot asa face pina ce da preste vrun copil pe care il prinde. Atunci isi ia legatura de la ochi si leaga pe acel prins.

Acesta este jocul de-a baba oarba.

Preste Milcov copilul ce tine pe baba oarba de umeri ii zice:

- Baba oarba unde-ai mas?

- Baba oarba ce ti-ai ars?

- O mineca de cojoc

- Da-te-ncoa in joc.

(1885)
Jocul de-a baba oarba


Aceasta pagina a fost accesata de 2500 ori.
{literal} {/literal} euromillions results