Ieftin si scump

Ieftin si scump

de Petre Ispirescu


- Tata, am gasit un bou ieftin; bine ar fi sa-l cumperi, zise un june ca de optsprezece pana la douazeci de ani tatalui sau, plin de bucurie.

- De unde stii tu ca este ieftin, si cine este cel ce vinde? intreba parintele.

- Este un nenorocit, tata, raspunse junele, caruia i-a murit pana acum mai multi boi. Vitele ce bruma i-a mai scapat le-a schimbat pe bani. El voieste sa se apuce de altceva, caci cu vitele n-are noroc. Boul ce i-a ramas inca este hotarat sa-l dea pe ce l-o da, numai sa scape de dansul, si nu gaseste sa-l vanda.

- Si in cat l-a lasat?

- Eu l-am tocmit si il pot scoate cu vreo cincizeci de lei.

- Este scump, dragul tatei.

Surprins de raspunsul tatalui sau, bietul june lasa ochii in jos, tacu si se duse intr-ale sale. Era convins ca tata-sau stie ce spune

Soarta, care pana aci fusese cam aspra cu aceasta familie, se indura in cele din urma, si de un card de vreme incepu a-i zambi. Pe ce punea mana batranul, totul ii iesea spre bine .Dupa vreo doi ani de la aceasta, batranul se intoarse acasa intr-una din zile cu un bou frumos. Avea de ce se prinde ochii de cand se uita cineva la el. Fiul, cand vazu in batatura un astfel de bou, alerga la tata-sau intr-un suflet si, plin de bucurie, ii zise: De la cine ai cumparat boul asta, tata?

- De la obor, tatucule.

- Si l-ai luat mai ieftin decat care il gasisem eu mai anii trecuti?

- Ba nu; pe acesta am dat mai mult, desi acela nici el nu era prost. Boul ce vezi in batatura ma tine 200 de lei.

- Boul ce tocmisem eu era numai 50 de lei, si atunci mi-ai zis ca este scump, tata draga.

- Asa este, fatul meu. Aceasta o zic si acum. Atunci boul cu cincizeci de lei era scump, fiindca n-aveam bani, Astazi, acesta cu doua sute de lei este ieftin, fiindca, de la mila lui Dumnezeu, am putut lega si noi gura panzei. Aceasta s-o tii minte in viata Dumitale.


Ieftin si scump


Aceasta pagina a fost accesata de 5450 ori.
{literal} {/literal}