Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (29 mai 1880)

Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (29 mai 1880)

de Petre Ispirescu


Bucuresti, 29 mai, 1880.

Iubitul meu, domnule Iarnik,

La scrisoarea dumitale de la 25 mai st. n. raspund:

I. Felicitindu-te pentru ziua nasterii d-tale, iti urez sa ajungi, daca nu mai mult, dar macar de trei ori 32 de ani.

II. Vestindu-ti bucuria ce am simtit ca familia are sa ti se inmulteasca inca cu un membru, iti dau in stire vorba ce umbla in gura poporului nostru românesc, adeca: in casa unde vin copii, in acea casa se coboara binecuvintarea lui Dumnezeu.

III. Afla ca eu nu stiu sa-mi razbun cu tacerea; si daca scriu citeodata cam rar, pricina este multele ocupatii care nu-mi dau ragaz, si imi iau timpul trebuincios pentru scrisori.

IV. D. Misail, despre care ma intrebi, este cel ce a scris: Epoca lui Vasile Lupu si Matei Basarab, Femeia, purtarea si educatiunea ei, Constantin Negri, studiu biografic. El este foarte bine cunoscut in jurnalistica româna; a fost prim-grefier la Curtea de casatie, director la Ministerul justitii, si in timpul de fata. pensionar si face si pe advocatul. Se ocupa serios de literatura româna si are multe scrisori inedite. Virsta lui poate fi intre 40 sau 50 ani, destul ca este carunt.

V. ti-am trimis la 21 mai st.v. citeva foi extrase: 1. Dia tichindeal; 2. Dintr-o carte veche, Tesalonicul. Acum iti trimit: 1°. Extract dintr-o carticica: Tratatele dintre Rusia si Turcia 2°. Din Bolintineanu.

VI. in privinta lui Constantin: Crezi d-ta ca poate trece examenul? Va putea intra in scoala reala? D-ta carele pricepi lucrul acesta mai bine decit 20 ca d-alde mine, ai putea sa-mi ridici aceasta grije, care ma nelinisteste, spuindu-mi curat. si deoarece gasesti ca este bine, apoi socotesc sa-l aduc acasa si mai devreme, decit timpul cind se sfirseste cursurile de la scoala unde merge acum.

VII. Asupra venirei mele, crede-ma, iubite domnule Iarnik, ca am fost necontenit cu inima la d-voastra. Dar daca mijloacele nu-mi permit a veni si in persoana, nu sunt eu cauza, ci imprejurarile. Dorinta mea cea mai vie in viata mi-a fost sa calatoresc cit se poate de mult, fiindca am crezut si crez ca numai asa se poate destepta un om si invata mai mult, cind vede mai multe tari si mai multe lucruri. Norocul mi-a stat impotriva, caci tocmai eu am vazut mai putin. Nici tara mea nu am putut-o. vedea. Nu ma pling impotriva soartei sau orindei; constat numai intimplarea si trec inainte.

As veni cu draga inima, mai cu seama sa te vaz, sa-mi multumesc dorinta de a te intilni si a vorbi despre lucrarea la care m-ai angajat fara sa fiu capabil de dinsa; dara si de asta data sunt silit sa-mi inec amarul si sa cedez prigonirei norocului, sau cum am zice, sa ma dau dupa par.

VIII. Pentru venirea lui Constantin, socotesc ca e destul sa-l recomanzi d-ta capitanului de la vapor, sa aiba nitica grija de dinsul. El va veni cu vaporul pina la Giurgiu, si acolo il voi intilni eu.

Sau:

Daca cunosti pe cineva in Viena, care are sa vie la Bucuresti, sa-i prezentezi pe Constantin cu rugaciunea ca sa vie impreuna.

Acum o intrebare: Ce socotesti d-ta despre magazinul J.H. Rabinovici, depoul fabricei de metaluri de Bretania, Viena, II, Auf der Haide, 6, care publica prin jurnalele române ca la pravalia sa de desfacere se poate lua 44 obiecte de masa cu pret de 15 franci. Daca le-ati lua, nu le-ar putea oare aduce Constantin cu sine?

Citi bani sa-ti trimit pentru aquitarea comptului nostru si pentru venirea lui Constantin?

Sfirsind, rog pe Dumnezeu sa va gaseasca scrisoarea mea in buna sanatate.

Familia d-tale priimeasca de la a mea sentiment de iubire; caci ai mei au inceput sa iubeasca pe ai d-tale, fara a avea norocirea sa-i cunoasca.

Iara d-ta priimeste salutarile mele cordiale.

Sanatate si voie buna, P. Ispirescu




Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (29 mai 1880)


Aceasta pagina a fost accesata de 1749 ori.
{literal} {/literal}