Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (23 noiembrie 1880)

Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (23 noiembrie 1880)

de Petre Ispirescu


Bucuresti, 11/23 noiembrie, 1880.

Iubitul meu, domnule Iarnik,

Cam tirziu raspunz scrisorii d-tale de la 7 noiembrie st.n. Cauza fu ca dobindind de la d. Eminescu colectia de zicaturi ale Golescului, m-am silit sa le copiez, ceea ce am si facut. N-am avut nici un minut de raspas.

Acum, in privinta lucrarii noastre, iata cai’e ar fi ideea mea. Deoarece d. Gaster nu voieste a lucra in asociatie cu nimeni, noi sa ne silim sa-i apucam inainte. Aflu ca d-sa s-a pus cu harnicie la munca si teama mi-e sa nu ne lase inapoi.

Dupa cit sunt eu de inaintat in lucru, putin as mai avea de facut. La d-ta sunt indreptate acum toate sperantele de reusita, prin urmare grabeste. Pina atunci, eu crez ca ar fi bine:

1. Sa ne gindim la tiparirea cartii;

2. Sa vorbesti cu fabricantul de hirtie si sa o si trimiti pina este timp;

3. Sa alegi si sa coordinezi bucatile copiate si sa mi le trimiti, ca sa le tiparim;

4. Neavind litera fractur in tipografia noastra nu s-ar putea tipari oare cu antiqua, adica cu litere latine? La (sic!) din contra, partea dumitale nemteasca ai putea sa o tiparesti in Viena. Va fi si mai ieftin.

5. Te rog sa-mi trimiti o lista de toate manuscriptele ce ti-am expediat ca sa consult pe d. Maiorescu, ce ar mai trebui sa copiez. Eu n-am pastrat nici o insemnare de ele.

6. Cam de cite coaie cugeti sa se faca aceasta tiparire, si ce format voiesti sa dai cartii.

Iata atitea puncte, pe cari trebuie sa te grabesti a le pune in lucrare, ca sa nu ne fie munca desarta.

in scrisoarea trecuta, te-am intrebat despre sansa ce ai de a se putea desface cartile, ca sa ne putem intoarce macar banii ce vom cheltui pentru a ei tiparire, si nu mi-ai raspuns.

Bine faci de te pui in contact cu români nascuti. Pentru conversatie insa te-as sfatui sa cauti români bucuresteni, de la cari vei avea mult a afla in privinta dulcetei limbei.

Eu am o gramatica, a lui Heliade, tiparita la 1828. D. Manoliu are una a lui Iordache Golescu, tiparita la 1840. Daca e trebuinta, i-o voi cere, ca sa o vezi.

Asupra lui Constantin, astazi i-am scris si lui. Am ascultat sfaturile d-tale, si i-am recomandat sa fie ascultator si supus profesorilor, sa se sileasca cu toata inima la invatatura, si sa fie curat si regulat intru tinerea obiectelor ce-i apartin.

Ai nostri saluta cu dragoste pe ai d-voastra si in particular d-nei Iarnik respectoase inchinaciuni.

Sanatate si voie buna.
P. Ispirescu

P.S. imi scrii despre Jurnalul macedonean. Nu-mi aduc aminte sa ma fi rugat ceva despre dinsul. in scrisoarea, la care raspunz acum, am vazut un pasagi, in care zici ca m-ai rugat, si apoi il stergi sub cuvint ca ti l-ai procurat. Nu pricep lucrul acesta. Cind si ce mi-ai zis despre dinsul ceva?

P.I.




Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (23 noiembrie 1880)


Aceasta pagina a fost accesata de 1780 ori.
{literal} {/literal}