Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (23 aprilie 1880)

Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (23 aprilie 1880)

de Petre Ispirescu


Bucuresti, 23 aprilie 1880

Iubitul meu, domnule Iarnik,

Ambele d-tale scrisori de la 10 si 21 aprilie  impreuna si cartile Lepturariu, le-am priimit, si-ti multumesc foarte.

Asupra acestor scrisori ma gasesc dator sa-ti spui un lucru, pe care d-ta, se vede ca nu l-ai stiut pina acum. Afla, domnul meu, ca eu n-am trecut nici patru clase primare. Din nenorocire, pe vremea cind am invatat eu carte, scoalele nationale atunci erau in organizare. Ele nu se bucurau in popor de vreo stima sau respect, fiindca dascalii greci raspindise vorba ca guvernul voieste sa ne strice religia, si ca toti profesorii de la acele scoli sunt eretici.

Tata-meu n-a voit cu nici un pret sa ma faca eretic. Nici nu m-a dat la scoala greceasca, fiindca ura pre greci. A preferit mai bine sa ma dea sa invat carte la un dascal de biserica, ce tinea si el o scoala mica, dar care era român, sa plateasca lunar, ca sa ma invete sa ma inchin.

si cu atit am ramas.

Acum intelegi d-ta ca cererea de a face analize si a aduna: material, care sa serveasca pentru o istorie a literaturii, esteceva preste priceperea mea. N-am vazut pina acum, nici n-am citit ceva analog, care sa ma indrumeze macar catre o asa lucrare. imi pare foarte rau ca nu sunt mai tinar ori mai aproape de d-ta, ca sa-mi fii povatuitor, si poate atunci as face ceva. Altfel nu stiu cum sa fac. Cum vrei d-ta sa iasa de la mine o lucrare mai deDoamne ajuta, cind nu ma ajuta nici cunostintele, nici capacitatea?

Cu toate astea, sa nu crezi ca voi a zice ca n-am sa lucrez. Voi citi; si voi citi virtos; voi copia tot ce mi se va parea bun, si-ti voi trimite material, pe care, de vei puteai sa-l utilizezi.

Vaz ca esti multumit de ceea ce ti-am trimis pina acum. Asa voi urma si de aici inainte.

N-am inainte-mi nici un model, n-am pe nimeni care sa ma calauzeasca, de aceea zic inca o data ca-mi pare foarte rau, ca suntem asa de departe unul de altul. Linga un barbat de atita mare bunavointa si dezinteresare ca d-ta, as putea sa invat multe, de care norocul mi-a fost vitreg la tinerete. Oamenii nostri sunt cum sunt ei. Mai bine te ia in ris, decit sa-ti arate ceva. si ce poti sa faci, nu te lasa, te impiedica subt cuvint ca are sa faca ei, si cind in cele din urma, nici ei nu fac, din ce cauza, Dumnezeu stie.

Totusi eu, dominat de cele ce mi-ai scris, am avut grije sa caut a gasi pe cineva care sa ma povatuiasca asupra acestei lucrari. si din fericire aflindu-ma zilele astea de vorba cu vro citiva oameni, competenti in materie, am adus vorba despre literatura româna si ale ei; si din vorba in vorba, d. Misail mi-a spus ca are gata o Istorie a literaturei române, numai ca ii lipseste mijloacele de a o tipari. Atunci m-am incumes si eu a-l intreba daca ar binevoi a da citeva note unui amic al meu, carele mi le cere mie si d. Misail mi-a raspuns in mod afirmativ. Eu am adaos, ca am sa scriu amicului meu sa se adreseze d-a dreptul la d-sa, si mi-a promis ca va satisface cererea, daca nu va necesita o lucrare mai indelungata.

Astfel sta lucrul. Acum d-ta fa bine, ma rog, de-i scrie o epistola, prin care sa-i spui ca eu te-am indemnat sa te adresezi la d-sa, si cere ce socotesti ca-ti este de trebuinta.

Adresa este: d.G. Misail, strada Pompierilor, nr. 8, sau dami-o mie ca sa o duc eu; sper sa nu fim refuzati.

imi ceri sprijinul meu pentru lucrarile la care te-ai prins. Sa ma crezi ca ce va fi in puterea mea cu draga inima iti voi da. Orienteaza-ma, numai in ceea ce ma crezi capabil ca pot face si voi face cu placere.

Saptamina trecuta n-am putut lucra nimic. Un reumatism groaznic la picioare m-a chinuit foarte rau. Acum, multumesc lui Dumnezeu, sunt mai bine.

Astazi iti trimit iarasi citeva copii:

1. Din Psaltirea lui Dositeiu in versuri. Am copiat atitea bucati cite feluri de versuri am gasit.

2. Din Biblia lui Cantacuzino, tiparita la 1688. Din aceasta am copiat aceleasi bucati ce am scos si din alte biblii, ce ti-am mai trimis, pentru a se compara stilul si limba.

Ma ocup acum a copia dupa Magazinul istoric, si am inceput a citi volumul de poezii al lui Gr. M. Alexandrescu.

Socotesc ca vei fi priimit banii, pentru care nu ma indoiesc ca-mi vei raspunde.

Timpul este foarte uscacios pe la noi. De nu vom avea ploaie la timp, foametea va bate la usile noastre.

Pentru cartea Medici (sic!) ex sutoribus a d-lui Pontbriant, am trimis la d-sa acasa sa-mi cumpere un exemplar.

D-sa mi-a dat unul fara bani, pe care ti-l trimit.

Ai nostri saluta cu dragoste pe ai d-voastra.

Eu, stringindu-ti mina frateste, iti doresc sanatate si voie buna.

P. Ispirescu.




Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (23 aprilie 1880)


Aceasta pagina a fost accesata de 1799 ori.
{literal} {/literal}