Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (16 iulie 1880)

Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (16 iulie 1880)

de Petre Ispirescu


16 iulie, 1880

Trebuie sa stii, iubite domnule Iarnik, ca mai fiecare scrisoare ce ti-am adresat de cind ne cunoastem, n-a fost fara intreruperi de cite doua si de trei ori chiar, pentru ca in timpul cind scriu, poate sa vina cite cineva cu vro trebuinta la tipografie si atunci, intelegi d-ta, ca sunt nevoit sa las scrisoarea ca sa satisfac pe vizitator. De asta data, insa lucrul a fost cu totul curios si pagubitor de timp pentru mine. Pe cind ma ocupam a-ti scrie la 9 iulie si aveam celelalte scrisori vechi ale d-tale dinaintea mea, vine un domn, cu care a trebuit sa lucrez mai multe ore la o corectura a d-sale. Am strins scrisorile si fara sa-mi dau seama de ceea ce fac, am strins si pe aceasta intre scrisorile cele vechi, si le-am bagat in dulap.

A doua zi, cind am voit sa urmez scrisoarea, o caut pe masa intre alte hirtii si nu o gasesc. Am rascolit totul de pe masa, am cautat-o prin toate registrele, cu gind ca poate o voi fi pus-o acolo, si iarasi n-am gasit-o; disperasem. As fi voit sa-ti scriu alta scrisoare, dara aceea pe care o incepusem era cu ultimile d-tale scrisori la un loc, si nu le gaseam.

Atunci am facut in graba scrisoarea ce ai priimit cu banii si ti-am trimis-o ca sa nu zabovesc. in sfirsit, tot cautind scrisoarea, astazi am izbutit sa o gasesc intre scrisorile cele vechi, tocmai unde nu credeam sa o gasesc. Am continuat de unde lasasem, spuindu-ti intimplarea.

Banii, sunt sigur ca i-ai priimit pina acum.

in privinta lui Constantin, sunt deplin multumit. I-ai fost ca un tata, si d-na Iarnik ca o muma, pe care, te rog, sa o asiguri de recunostinta mea. Eu nu crez ca s-ar supara inca de un musafir, daca m-ar ajuta puterea sa fac sa vie la anul si fratele lui Constantin. in camera unde sade unul poate, fara jena, sa seaza si doi frati. Dar, pentru asta mai avem destul timp.

Pentru cei trei sute de franci ce-ti datorez in tiparituri, ma rog sa-mi spui printr-o scrisoare cum sa fac? sa declar printr-o epistola ca-ti sunt dator, sau sa-ti fac un deosebit (sic!) in scris?

Nu trebuia asa multe scuze spre a-mi arata dorinta cea legitima ce o ai. Recunosc de bune toate temerile d-tale; caci, de! oameni suntem. Astazi putem fi, iara miine nu.

Ieri am fost pentru ultima oara la d. Misail. L-am gasit dispus in favoarea noastra. Nu poate deocamdata sa faca nimic, fiindca studiul d-sale pe care il publica in Binele public ii ia mai toate orele libere. Noaptea iarasi nu poate lucra, deoarece sufere de ochi. Mi-a declarat insa ca-i pare rau ca nu ti-a scris inca, fiindca pe linga ocupatiile literare a avut doi copii bolnavi, pentru cautarea carora a intrebuintat tot timpul ce-l mai avea pentru alte afaceri. Totusi, mi-a promis ca de indata ce necazurile din familie ii va da ragaz, are sa-ti scrie. D-sa iti recomanda sa consulti cartile:

1. Manual de Istoria literaturei române de Pop fiu, 1 volum.

2. Compendiu de literatura româna de Pop, 2 vol. Daca nu le ai, te rog scrie-mi, ca sa le caut eu in Bucuresti.

Tot astazi iti trimit si urmarea studiului d-lui Misail, cit a aparut pina azi in Binele public.

Constantin vrea sa-ti descrie calatoria sa de la Viena la Bucuresti. La aceasta l-am indemnat si eu. Dupa ce va face conceptul, i-am fagaduit ca am sa-i indreptez scrisoarea, colea si colea, ca sa nu ramiie nepieptanata.

D. Cionca va trimite complimentele sale. D-sa, fiindca are sa se preimble prin Transilvania in timpul vacantei, mi-a recomandat pe un neamt care sa mediteze pe Constantin. De ieri a si inceput lectiunile.

Peste putin am sa-ti trimit psalmul 103 din Coresi si reproduceri, dupa Cavalerul Stamate.

Ai nostri saluta cu iubire pe ai d-voastra.

Pe d-ta te string de mina calduros.

Sa auzim de bine P. Ispirescu




Scrisoare Petre Ispirescu catre Iarnik (16 iulie 1880)


Aceasta pagina a fost accesata de 1652 ori.
{literal} {/literal}